Енергоефективний інноваційний хаб від німецького фонду: Переговори в ХПІ

НТУ «ХПІ» відвідали представники проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні», який реалізується німецьким товариством міжнародного співробітництва «GIZ GmbH». Мета візиту — переговори з керівництвом вишу про можливість створення на базі ХПІ Енергоефективного інноваційного хабу. В рамках зустрічі гості ознайомилися з діяльністю університету в сфері енергозбереження, його розробками і дослідженнями, а також поспілкувалися з керівниками кафедр, які займаються підготовкою фахівців для цього напряму.

Проект «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» від GIZ GmbH представляли: заступник директора проекту Іма Хренова-Шимкіна, радник проекту Хайке Херден (Heike Herden), координатор освітнього компоненту проекту Ірина Юрієва, консультант проекту Ірина Гудзь, заступник директора департаменту Харківської міської ради Костянтин Деменков.

В ході зустрічі ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол розповів, що Харківський політехнічний інститут давно досліджує тему енергозбереження за різними напрямами: «Ми займаємося питаннями ефективного використання ресурсів в галузі теплотехніки, енергетики (сонячної і традиційної) та інших. В цілому, той широкий спектр напрямів, який є в ХПІ, на різних етапах займається підготовкою фахівців для сфери енергоефективності. Крім того, у нас є реальні напрацювання і пропозиції». Презентацію про роботу вишу в сфері енергозбереження, наукові дослідження, реалізацію різних проектів в цьому напрямі провів професор кафедри інтегрованих технологій, процесів і апаратів ХПІ, Почесний ректор вишу Леонід Товажнянський.

У свою чергу, керівники проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» від GIZ GmbH розповіли про свою діяльність. Зокрема, обговорювався один з розділів проекту — «Професійні кваліфікації», мета якого — підготувати фахівців у галузі енергоефективності. Для її здійснення заплановано створення на базі українських університетів трьох Енергоефективних інноваційних хабів. Зараз проходить етап відбору підходящих вишів.

«Ми виберемо три університети на базі яких будуть створюватися ці хаби. Ідея в тому, щоб вони стали центрами концентрації інформації, знань про енергоефективність. Передбачено, що в них будуть розміщуватися зразки новітнього обладнання з енергозбереження. Так, студенти, які цікавляться тим чи іншим напрямом, зможуть познайомитися з його роботою. Також у хабах будуть доступні сучасні навчальні матеріали», — пояснила радник проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» Хайке Херден. За її словами, доступ в ці Енергоефективні інноваційні хаби буде не лише в студентів університетів, але й коледжів, учнів шкіл, інших охочих. Зокрема, для школярів повинні організовуватися екскурсії, щоб вони могли дізнатися, що таке енергоефективність. Далі представники проекту передбачають сприяння співпраці навчальних закладів і представників бізнесу, проведення на базі хабів різних заходів, семінарів, тренінгів, щоб максимально надавати всім охочим інформацію про енергоефективні технології.

За результатами переговорів, НТУ «ХПІ» був запрошений до участі в конкурсному відборі вишів для створення Енергоефективних інноваційних хабів. Рішення про обрання університетів буде прийнято до кінця вересня 2019 року.

Переговори пройшли за участі ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, почесного ректора вишу Леоніда Товажнянського, проректора з міжнародних зв’язків Геннадія Хрипунова, заст. керівника науково-дослідної частини вишу: Руслана Кривобока і Артема Захарова, керівника освітнього центру «Німецький технічний факультет» Дениса Мєшкова, зав. каф. теплотехніки та енергоефективних технологій Антона Ганжі, заступника зав. каф. промислової та біомедичної електроніки Сергія Кривошеєва, зав. каф. передачі електричної енергії Сергія Шевченка, зав. каф. інтегрованих технологій, процесів і апаратів Валерія Ведя та професора кафедри Петра Капустенка, а також заст. начальника міжнародного відділу Олександра Василюка.

Довідка:

Проект «Реформи в сфері енергоефективності в Україні» виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) на доручення Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Мета — підвищити продуктивність впровадження реформ у сфері енергоефективності.

Розділ (компонент) «Професійні кваліфікації» є частиною проекту «Реформи в сфері енергоефективності в Україні». Він буде реалізовуватися в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та неурядовою організацією «Школа енергоефективності». Мета — підготовка кваліфікованих фахівців для сфери енергоефективності. Основні завдання — адаптація та поширення кращих міжнародних практик і навчальних матеріалів для різних цільових груп: студентів професійних навчальних закладів, молоді, школярів; створення на базі українських університетів трьох Енергоефективних інноваційних хабів. Вони повинні стати центром новітніх знань, демонстрації сучасних матеріалів, технологій та обладнання в сфері енергоефективності; бути платформою для навчальних і просвітницьких заходів у сфері енергоефективності, центром знайомства і комунікації роботодавців і потенційних співробітників.