ХПІ — в ТОП популярних вишів України серед вступників

За підсумками вступної кампанії-2019 НТУ «Харківський політехнічний інститут» увійшов до ТОП-5 вишів України за приростом держзамовлення, де зайняв II місце — повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки України. Крім того, цього року НТУ «ХПІ» покращив свої показники за кількістю рекомендацій на бюджет. Серед українських університетів, ХПІ займає восьме місце, що на п’ять позицій вище його торішніх результатів.

Так, за даними МОН України в рейтингу ТОП-5 університетів за приростом держзамовлення за результатами широкого конкурсу в 2019 році НТУ «ХПІ» посів друге місце. Харківський Політех отримав на 129 бюджетних місць більше, ніж минулого року, поступившись першим місцем столичному КНУ ім. Т. Шевченка. Таким чином, НТУ «ХПІ» тримає марку перспективного технічного університету України.

«Часто кажуть, що широкий конкурс призводить до вимивання місць державного замовлення та студентів з регіональних вишів, але ми маємо докази, що це не так. Якщо регіональний виш демонструє цікаві програми, гарну якість освіти — туди йдуть діти з різних областей», — так прокоментувала збільшення держзамовлення для вишів міністр МОН України Лілія Гриневич.

Також, враховуючи статистику бази ЄДЕБО за підсумками вступної кампанії 2019 року, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» увійшов до ТОП-10 вишів за кількістю рекомендацій на бюджет. У цьому рейтингу ХПІ займає восьме місце (1018 рекомендацій), що на п’ять позицій вище, ніж минулого року. Відзначимо, що в рейтингах використовуються дані кількості рекомендацій на бюджет 2019 року для вступу на «бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти.

Відповідальний секретар Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергій Петров розповів, що такі позитивні рейтинги — результат системної роботи вишу з популяризації інженерно-технічних наук серед школярів: «Ми змогли показати хлопцям та дівчатам, що технічні спеціальності є цікавими, перспективними, що це захопливий життєвий шлях, де кожен зможе реалізувати себе. Ми тільки почали цю роботу і будемо її продовжувати. Різні інтерактивні пізнавальні заходи, які ми проводимо, цікаві всім — не лише одинадцятикласникам, а й учням середньої школи, вчителям». Крім того, Сергій Петров зазначив, що цього року багато технічних напрямів, які розвиває НТУ «ХПІ», зайняли лідируючі позиції в Україні. Серед них — електроенергетика, електротехніка, електромеханіка (II місце), хімічні технології та інженерія (II місце), енергетичне машинобудування (I місце), інші.

Довідка:

У 2015-2017 рр. Міністерство освіти і науки України почало впроваджувати практику використання широкого конкурсу — коли бюджетне місце надається не конкретному університету, а йде до вишів за абітурієнтом з кращими балами. Такий спосіб передбачає алгоритмічний розподіл абітурієнтів за їхніми конкурсними балами та обраними пріоритетами. У МОН зазначають, що широкий конкурс — «ефективна методика забезпечення справедливого розподілу місць держзамовлення».