У ХПІ стартувала програма «Німецькомовний інженер»

В НТУ «ХПІ» відбулася перша зустріч студентів з керівниками та викладачами навчальної програми «Німецькомовний інженер—2019». У цьому році в ній взяли участь близько 160 осіб. Програма дає слухачам можливість навчатися німецької мови з лекторами із Австрії та Німеччини, а також брати участь в різних міжнародних проектах. Студенти зможуть підвищити свій рівень німецької або вивчити її «з нуля». У фіналі програми вони складуть TestDAF, а кращі поступлять до магістратури вишу Німеччини або Австрії.

Зустріч відбулася за участю: проректора з міжнародної роботи НТУ «ХПІ» професора Геннадія Хрипунова, керівника освітнього центру «Німецький технічний факультет» доцента Дениса Мєшкова, лектора німецької мови австрійської служби академічних обмінів OeaD Фабіо Санда, викладачів німецької мови НТУ «ХПІ» доцента Надії Яценко і старшого викладача Наталії Мішеніної.

«Німецький центр має на меті не просто вас навчити, а дати можливості, якими ви можете скористатися. Як розпоряджатися цими знаннями, ви вже оберете самі», — звернувся до слухачів програми керівник Німецького освітнього центру Денис Мєшков. Він розповів про майбутні плани, мету освітнього проекту, успіхи студентів Німецького центру в навчанні та кар’єрному зростанні.

Під час зустрічі проректор Геннадій Хрипунов наголосив на важливості та перспективності вивчення німецької мови для майбутнього студентів: «Знання німецької дуже перспективне, як з точки зору отримання освіти, так і подальшого працевлаштування в Україні, та за її межами. Вивчення мови — важка, кропітка щоденна робота. Але, якщо ви зібралися тут, значить, ви до цього готові».

Також привітав слухачів курсів австрійський лектор OeaD Фабіо Санд, наголосивши на тому, що його заняття зможуть відвідувати студенти з високим рівнем володіння німецькою мовою — тут їх готуватимуть до складання іспиту на отримання міжнародного мовного сертифікату, щоб вони могли опанувати технічну німецьку, що для сучасного інженера — вкрай необхідно.

Учасниками освітньої програми стали студенти таких Навчально-наукових інститутів:

— Інститут енергетики, електроніки та електромеханіки — 50 заявок (32,1%);
— Інститут механічної інженерії і транспорту — 26 заявок (16,7%);
— Інженерно-фізичний інститут — 29 заявок (18,6%);
— Інститут хімічних технологій та інженерії — 25 заявок (16%);
— Інститут економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу — 5 заявок (3,2%);
— Факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії — 17 заявок (10,9%);
— Факультет комп’ютерних та інформаційних технологій — 4 заявки (2,6%).

Статистика рівня володіння німецькою мовою серед учасників програми «Німецькомовний інженер—2019»:

А1 (початковий рівень) — 10,3%;
А2 (елементарний рівень) — 11,5%;
В1 (середній рівень) — 10,9%;
В2 (вище середнього) — 4,5%;
а 62,8% слухачів програми вказали, що є початківцями у вивченні німецької мови.

За словами Дениса Мєшкова, все більше школярів, які вивчали раніше німецьку мову, обирають НТУ «ХПІ» як університет, в якому вони зможуть повністю реалізувати свої амбіції, як в сфері подальшого вивчення німецької мови, так і в участі в різних міжнародних програмах.

Контакти: Німецький освітній центр знаходиться в головному (ректорському) корпусі ХПІ, к.39 (1 поверх). Сторінки Центру в соціальних мережах: група в Facebook (www.facebook.com/groups/DeutschesAusbildungsZentrum), сторінка в Instagram (https://www.instagram.com/daz.khpi/), #dazkhpi.

Довідка:

Набір слухачів програми «Німецькомовний інженер» проводився з 15 серпня по 15 вересня 2019 року. За цей час освітній центр «Німецький технічний факультет» отримав 156 анкет від студентів, які бажають вивчати німецьку мову. У минулому році на курси зареєструвалося 44 студента. Заняття з німецької мови почнуться 30 вересня 2019 року.

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює Німецький освітній центр, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, безкоштовно навчає студентів німецькій мові, консультує з питань навчання в Німеччині та Австрії. У центрі, зокрема, працюють німецький лектор DAAD та австрійський лектор OeaD (Австрійська служба академічних обмінів).