Видатному політехніку Віктору Тимофійовичу Долбні — 95 років!

У ХПІ відбулася урочиста зустріч, присвячена 95-річчю Почесного доктора НТУ «ХПІ», Довічного стипендіата Президента України, професора кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Віктора Тимофійовича Долбні. Привітати з ювілеєм видатного політехніка, учасника бойових дій у Другій світовій війні, Заслуженого працівника вищої школи України прийшли представники адміністрації ХПІ, співробітники вишу.

Професор Віктор Тимофійович Долбня — вчений в галузі промислової електроніки і теоретичної електротехніки, доктор технічних наук. За час багаторічної роботи в ХПІ він пройшов різні кар’єрні щаблі — був проректором з навчальної роботи, деканом двох факультетів: автоматики та приладобудування, електромашинобудування, одним з організаторів і свого часу завідувачем кафедри «Промислова електроніка». Протягом багатьох років Віктор Тимофійович очолював спеціалізовану Раду із захисту дисертацій — близько 700 молодих вчених отримали його підтримку і кваліфікаційну оцінку своїх робіт при захистах. Він підготував двох докторів і вісьмох кандидатів наук, є автором 170 навчально-методичних і наукових робіт, в тому числі 7 монографій, 13 підручників і навчальних посібників, чотирьох винаходів. Крім того, в 2013 році в ХПІ видана його особлива книга — військовий щоденник «Тисяча чотириста вісімнадцять днів. 22 червня 1941 — 9 травня 1945 р.».

Багато керівників, викладачі університету називають Віктора Тимофійовича Долбню своїм вчителем. Серед них — ректор НТУ «ХПІ», член-кореспондент НАНУ, професор Євген Сокол.

«На таких викладачів, вчених, як ви, Вікторе Тимофійовичу, тримається наш харківський Політех. І ті сторінки, які ви вписали в розвиток ХПІ, назавжди залишаться в історії нашого університету. І до сьогоднішнього дня ви вірні собі та справі, показуючи приклад служіння навчанню, науці в нашому рідному виші. Молодь — це важливо, безумовно. Але без підтримки таких людей, як ви, Вікторе Тимофійовичу, які мають величезний досвід в різних життєвих напрямках, ми не зможемо правильно виховати молодь», — зазначив Євген Сокол. Він додав, що кафедра промислової та біомедичної електроніки ХПІ, засновником якої став Віктор Тимофійович Долбня, є однією з кращих в університеті і в якійсь мірі унікальною, оскільки виховала чотирьох проректорів та одного ректора. І в цьому теж — заслуга ювіляра, який знає, як підбирати і виховувати кадри.

Вітаючи Віктора Тимофійовича Долбню, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Роман Томашевський зазначив, що ювіляр є родоначальником основних сфер діяльності ввіреного йому інституту: «Вікторе Тимофійовичу, я хотів би від імені всіх моїх колег сказати Вам величезне дякую за те, що ви робили — захищали нас у Другій світовій війні, за те, що не покинули ті складні напрями наукової та організаційної роботи, за які бралися, а також за те, що робили все із сумлінням і до кінця. Дуже Вам дякую!».

Завідувач кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Володимир Борисович Клепіков зачитав привітання від колективу кафедри: «Бажаємо вам, дорогий Вікторе Тимофійовичу, міцного здоров’я, щастя, нових творчих успіхів і ще багато років дарувати радість спілкування з Вами!».

З 95-річчям Віктора Тимофійовича Долбню також привітав голова профспілкового комітету НТУ «ХПІ» Анатолій Фомін, декан Факультету соціально-гуманітарних технологій вишу Андрій Кіпенський, інші учні і послідовники видатного ювіляра, співробітники університету.

Колектив НТУ «ХПІ» від щирого серця вітає Віктора Тимофійовича Долбню з ювілеєм! Бажаємо міцного здоров’я, благополуччя, миру і спокою!

Довідка:

Віктор Тимофійович Долбня народився 27 вересня 1924 року. Влітку 1942 року був призваний до армії, пройшов навчання в 29 Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422 стрілецького полку 170-ї стрілецької дивізії. Війну закінчив західніше Кенігсберга, на косі Фріш-Неерунг біля німецького міста Штутгофф. Через багато років після закінчення війни написав по своїм військовим щоденникам книгу «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)». Демобілізувавшись в 1947 році з багатьма бойовими нагородами, Віктор Тимофійович закінчив із золотою медаллю вечірню школу. Працюючи на заводі ім. Малишева, вступив на вечірнє відділення до Харківського електротехнічного інституту (нині ХПІ), який також закінчив з відзнакою.