У ХПІ привітали учасників АТО з Днем захисника України

Напередодні Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня, в музеї історії ХПІ відбулася зустріч студентів Політеху з учасниками АТО (зараз — Операція об’єднаних сил). Розповісти про свою службу в зоні бойових дій в 2014-2016рр. прийшли співробітники університету — офіцер запасу ЗСУ, зав. навчальної лабораторії Інформаційно-обчислювального центру вишу Максим Гуренко і службовець Військового інституту танкових військ ХПІ, призер міжнародних змагань для ветеранів бойових дій «Ігри Нескорених» Василь Омельченко.

Послухати розповіді воїнів АТО зібралися близько сотні студентів ХПІ — перших курсів факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії, Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки, комп’ютерно-технологічного коледжу, п’ятикурсники факультету соціально-гуманітарних технологій (напрям — фізичне виховання), а також викладачі, представники адміністрації Політеху.

Старший лейтенант запасу Збройних Сил України, випускник ХПІ 2011 року, зав. навчальної лабораторії Інформаційно-обчислювального центру НТУ «ХПІ» Максим Гуренко проходив службу в 93-й бригаді. Він розповів студентам про свою участь в Антитерористичній операції в 2015-2016рр. Службовець Військового інституту танкових військ ХПІ лейтенант Василь Омельченко — учасник АТО 2014 року. Будучи механіком-водієм танка Т-64 в 51-й бригаді, він брав участь в боях на території Донецької та Луганської областей. Отримав травму (контузію) в 2014 році в місті Красногорівка, коли потрапив під обстріл російських мінометів. Після реабілітації вступив до Військового інституту танкових військ ХПІ і, як курсант, взяв участь в міжнародних змаганнях для ветеранів бойових дій «Ігри Нескорених» (Invictus Games). Василь представив українську збірну в категорії «легка атлетика» і завоював золоту і срібну медалі («золото» — в забігу на 400 м (категорія IT7), а «срібло» — за стрибки в довжину).

Всі охочі могли поспілкуватися з військовими, поставити питання. На завершення зустрічі, гості привітали від імені всіх політехніків Максима Гуренка та Василя Омельченка з прийдешнім святом — Днем захисника України, подякували за мужність і відвагу.

Довідка:

День захисника України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня, в день святої Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Свято встановлене Указом Президента України №806/2014 від 14 жовтня 2014 року з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.