ХПІ організував масштабний День відкритих дверей і Фестиваль науки

17 листопада в НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбувся День відкритих дверей і Фестиваль науки «Science is FUN». Вперше заходи харківського Політеху пройшли під егідою UNESCO в рамках святкування Всесвітнього дня науки для миру та розвитку. Учасниками масштабних подій стали близько 1200 школярів, учнів коледжів, їхніх батьків з десяти областей України (Харківська, Донецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська, Сумська та ін.). За один день вони змогли познайомитися з усім розмаїттям затребуваних професій, «чудесами» науки, а також сучасними навчальними програмами ХПІ. Крім інтерактивних лекцій і демонстрацій з технічних і гуманітарних напрямів вишу, абітурієнти могли дізнатися актуальну інформацію про вступну кампанію 2020 року, пройти експрес-тестування ЗНО. Серед почесних гостей заходів — директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко та представник інноваційного закладу з підготовки IT-фахівців Unit Factory Kharkiv Дар’я Русецька.

Програма фестивального Дня відкритих дверей стартувала з привітання ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола. Він презентував основні напрями ХПІ, його можливості і нові проекти: «Шановні абітурієнти, батьки! Сьогодні ви обираєте дуже важливий шлях для свого майбутнього. Ніколи не бійтеся ставити великі завдання і піднімати планку. На сьогоднішній день Харківський Політех є найкращим технічним вишем України, згідно з рейтингом QS World University Rankings 2020. Це оцінка тієї підготовки, яку дає наш університет. І сьогодні ми продовжуємо впроваджувати нові педагогічні технології, які властиві кращим технічним вишам світу. Адже це — якість навчання, а якість навчання — запорука вашого гарного працевлаштування і успішної кар’єри», — сказав Євген Сокол. Він зазначив, що один з таких кроків — дуальна форма освіти, коли студенти можуть поєднувати кращі теоретичні знання з сучасним практичним досвідом на передових підприємствах міста і України. Крім того, ХПІ підтримує стартап-рух студентів, за допомогою таких проектів, як eō Business Incubator, освітньо-стипендіальна програма CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group та інших.

Почесний гість заходу — директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко акцентував увагу присутніх на важливості ретельної підготовки до ЗНО. Він нагадав абітурієнтам, що до першого тесту з математики — менше півроку, тому закликав усіх наполегливо працювати, щоб успішно його скласти. Крім того, Олександр Сидоренко порадив школярам вибирати для складання 4 предмети: «Ви знаєте, що обов’язковими є три предмети, але я вам раджу обрати чотири, щоб мати можливість широкого вибору спеціальностей, навіть в рамках Політехнічного університету. Потрібно проаналізувати, яка саме комбінація предметів дасть вам можливість брати участь в конкурсах за тими спеціальностями, які вам цікаві. У ХПІ — славна історія надання тих знань, які на кожному конкретному етапі потрібні суспільству. Це ті спеціальності, на яких будується розвиток майбутнього суспільства і українського, і світового — технологічного, оцифрованого суспільства. Тут ви отримаєте диплом, який дозволить вам себе реалізувати, забезпечити свою сім’ю та розвивати свої здібності і можливості хоч в Україні, хоч за кордоном».

В рамках Дня відкритих дверей і Фестивалю науки «Science is FUN» на гостей чекала масштабна програма майстер-класів, експериментів, демонстрації інжинірингу та робототехніки, мотиваційних лекцій від випускників Політеху і роботодавців, презентації спеціальностей ХПІ. Крім того, всі охочі могли пройти експрес-тестування ЗНО і дізнатися актуальну інформацію про вступну кампанію 2020 року. Так, «протестувати» себе вирішили майже 180 школярів, склавши тести з фізики, математики, хімії, української мови та інших предметів.

Учень 11-го класу школи №4 м. Сєвєродонецьк Ярослав Онищенко поділився, що, хоча вже визначився з напрямом майбутнього навчання, але все ж йому було цікаво побачити різноманітність представлених галузей: «Я вибрав для себе сферу програмування, а саме — програмування мікроконтролерів, тобто, як я зрозумів, це мікро- і наносистеми. Сьогодні тут є багато різних майстер-класів. Можна паяти, подивитися в мікроскоп, похімічити. Було дуже цікаво і, власне, тут дуже багато таких речей, які не можна побачити в повсякденному житті. Наприклад, та ж хімія, робототехніка, яка також є досить унікальним явищем, і я дуже радий, що це побачив. Крім того, тут навіть є 3D-принтер. Також нам дали можливість пройти експрес-тестування із ЗНО. Я проходив математику і фізику».

Старшокласник з Краматорська Олександр Рогоза розповів, що приїхати на День відкритих дверей в ХПІ йому порадив друг: «У нас в місті багато хто хоче вступити до ХПІ. У мене є друг, який тут навчається на факультеті комп’ютерного програмування. І в загалі я сам захоплююся комп’ютерами, програмуванням, в основному веб-програмування. Мені стало цікаво прийти на день відкритих дверей, подивитися, дізнатися, як вступити. Мене цікавить саме програмування операційних систем. Я склав експрес-тестування ЗНО — досить цікаво».

А ось учень 11 класу, харківської школи №7 Валерій Бражников зазначив, що ще не до кінця визначився зі спеціальністю, але зацікавлений в економічному напрямку: «Побачив багато того, що мене зацікавило, що я буду розглядати в принципі. Ну мене, припустимо, цікавлять більше економічні напрями. І я, дійсно, задумався над тим, щоб вступити до ХПІ. Мене вразили виступи на сьогоднішньому Дні відкритих дверей, які були зрозумілими і доступними для всіх».

Організатор івентів, відповідальний секретар Центральної приймальної комісії ХПІ Сергій Петров підкреслив, що Фестиваль науки «Science is FUN» і День відкритих дверей проходять під егідою UNESCO: «Ми — одні з шести міст світу, які проводять на цьому тижні фестивалі, присвячені науці, підтримки науки і розвитку науки в світі. НТУ «ХПІ» впровадив у себе STEM-методи і тут у нас — лабораторно-експериментальна зона, зона робототехніки та інжинірингу, зона майстер-класів, де залучено понад 40 кафедр, і де можна взяти участь в понад 50-ти різноманітних подій. Все це для того, щоб показати нашим абітурієнтам, школярам, ​​якою цікавою може бути наука, наприклад, фізика або хімія. А потім подивившись на стенд-сесію, де у нас представлено 43 спеціальності, 89 кафедр, 170 спеціалізацій, ви побачите, що це дуже перспективно, потрібно, а фахівці, основою знань яких є фізика і хімія, математика, біологія та інші науки — мають попит як в Україні, так і в світі».

Гості заходу — абітурієнти, учні технікумів і коледжів, а також середніх класів шкіл, їхні батьки, вчителі могли поспілкуватися з викладачами, студентами вишу, поставити їм всі питання щодо навчання, можливостей, які надає Харківський Політех.

За словами завідувача кафедри менеджменту та оподаткування Наталії Краснокутської, один із заходів, який користується попитом серед абітурієнтів, присвячений студентським подорожам: «У кафедри дуже багато міжнародних програм мобільності і наші студенти щороку беруть у них участь і семестр навчаються в одному з іноземних університетів. Це — потужна мотивація обирати наші програми, вивчати англійську мову і працювати в міжнародних компаніях. Такий майстер-клас проводять наші студенти, які вже брали участь у цих міжнародних програмах. Він завжди користується попитом серед абітурієнтів, тому що мало хто знає про такі можливості на рівні студентства».

Вперше учасником Дня відкритих дверей стала інноваційна установа з підготовки IT-фахівців Unit Factory Kharkiv. Його представники підготували для гостей кілька занять — «маршмеллоу челендж», який спрямований на командну роботу і рішення неординарних завдань за певний час, і квест, який допомагає познайомиться з Unit Factory, іншими учасниками фестивалю, перевірити свої знання на загальну ерудицію. «Формат фестивалю дуже цікавий. Всі представляють свої якісь напрацювання, свої ідеї. Це дуже оригінально і продуктивно, на мій погляд. Так, ми вперше в ХПІ, але сподіваюся не востаннє, так як ми представляємо інноваційну платформу з навчання програмуванню, яка вперше відкрилася в Харкові. І цей проект має дружні і партнерські відносини з НТУ «ХПІ». У нас з ХПІ є одна глобальна місія — дати можливість молодим людям отримувати лише актуальну освіту, затребувані навички та фундаментальні знання» — сказала представник компанії Unit Factory Kharkiv Дар’я Русецька.

Більше фотографій з події на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook.

Довідка:

День відкритих дверей Політеху вперше проходив в рамках святкування UNESCO Всесвітнього дня науки для миру та розвитку. Івент ХПІ — один з п’яти заходів UNESCO, запланованих в різних країнах світу: Індонезії, Італії, Люксембурзі, Тунісі. Українську локацію міжнародної організації представляв НТУ «ХПІ».