Незвичайні екскурсії для курсантів ХПІ

Курсанти Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» стали учасниками двох особливих екскурсій, мета яких — показати об’єднання історії та мистецтва. Вони відвідали музей ХПІ, де познайомилися з колекцією цікавих експонатів 134-річної історії Харківського Політеху, а також Музей-архів-лабораторію екоплаката «4-й Блок», де представлені роботи, присвячені антиядерній проблематиці, глобальному потеплінню та іншим питанням.

Першою локацією, яку відвідали курсанти Військового інституту танкових військ ХПІ став Музей історії НТУ «ХПІ». Тут розміщені експозиції, які відображають історію розвитку одного з найстаріших технічних вишів України — Харківського Політехнічного. Директор музею Анна Бистріченко провела для хлопців екскурсію, розповіла про видатних вчених ХПІ, а також навела цікаві факти про історичні експонати експозиції (документи, фотографії, предмети, нагороди та інші речі).

Після цього танкісти відвідали Музей-архів-лабораторію екоплаката «4-й Блок», який розташований в Харківській державній академії дизайну і мистецтв (ХДАДМ). Тут представлена ​​колекція графічних робіт і сучасного світового плаката екологічного спрямування від майстрів з різних країн Європи, Азії, США, Канади. Серед експонатів були і роботи з використанням нових технологій — «живий плакат», 3D-анімація. Основні теми — антиядерна проблематика, забруднення навколишнього середовища, глобальне потепління, енергетична безпека та інші суспільно важливі питання. Також курсанти поспілкувалися з ініціатором створення цього музею, учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, професором ХДАДМ, заслуженим діячем мистецтв України Олегом Векленком. Крім того, студенти Інституту танкових військ ХПІ познайомилися з роботами сучасних художників, скульпторів, учасників Всеукраїнської художньої виставки — викладачів і студентів з Харкова, Києва, Львова. Під час екскурсії консультації надавала заслужений діяч мистецтв України Антоніна Іванівна Анорічева.

Довідка

Міжнародне триєнале «4-й Блок» почали проводити в 1991 році, за п’ять років після Чорнобильської трагедії, з ініціативи художника-графіка, плакатиста, ліквідатора аварії на ЧАЕС професора ХДАДМ Олега Векленка. «4-й Блок» перетворився з плакатної виставки на міжнародне триєнале екологічного плакату, графіки та молодіжних екопроектів, в колекції якого — роботи відомих дизайнерів, таких як Філ Рісбек, Поа Шер, Сигео Фукуда, Казумаса Нагаї, Ніклаус Трокслер, Алекс Йордан, Анг Сан Су Ян Райлі та інших.