Харківські політехніки обговорювали якість освіти на європейському форумі

ХПІ став єдиним представником закладів вищої освіти України на 14-му європейському форумі щодо забезпечення якості освіти «The European Quality Assurance Forum» (EQAF). У роботі форуму взяли участь: ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол і директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ, професор Олексій Ларін. Захід відбувся на базі Технічного університету Берліна (Німеччина) 21-23 листопада 2019 року. Головною темою EQAF стала громадська підтримка розвитку вищої освіти — «Supporting societal engagement of higher education». Для учасників EQAF були доступні різноманітні пленарні сесії, воркшопи, дискусії, семінари, спілкування з експертами.

«The European Quality Assurance Forum» чотирнадцятий рік є платформою для обговорення актуальних тем освіти, професійного розвитку, обміну досвідом між сторонами-учасниками забезпечення якості освіти з різних країн (вишами, студентами, агентствами, та іншими). У 2019 році в рамках EQAF вивчалися питання про те, як зовнішні і внутрішні процеси забезпечення якості освіти можуть допомогти вишам в розробці заходів, які б відповідали очікуванням і потребам всіх стейкхолдерів навчального процесу і демонстрували цінність для суспільства.

«На Європейський конгрес з якості освіти запрошують всіх, але в першу чергу — членів Асоціації європейських університетів, до якої входить наш виш з березня 2007 року. НТУ «ХПІ» вдруге бере участь в такому конгресі. Серед питань, які сьогодні досить активно обговорюються — робота зі стейкхолдерами, яка важлива і для нас. Це важливе питання і в якості стейкхолдерів розглядаються не лише роботодавці, а й студенти. Тобто, роботодавець, студент і університет — єдиний ланцюжок, який забезпечує якість освіти за рахунок, перш за все, мотивації, відповідного формування навчальних планів. Тому на сьогоднішній день це основні напрями, за якими розвивається європейський освітній простір», — сказав ректор ХПІ Євген Сокол.

В рамках EQAF ректор Євген Сокол і директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін відвідували воркшопи та інші зустрічі. Так, вони познайомилися з Президентом Міжнародної мережі забезпечення якості у вищій освіті (INQAAHE) Сусанною Караханян. Серед спікерів форуму — представники провідних вишів Європи, освітніх агентств, комітетів, міністерств, інших відомств з Німеччини, Норвегії, Великої Британії, Швеції, Хорватії, Вірменії, Португалії, Іспанії, Греції, Нідерландів та інших країн, а також Європейського студентського союзу, Асоціації університетів Європи.

Організатори підкреслюють, що соціальні вимоги до вищої освіти змінюються і стають більш складними. Вищі навчальні заклади повинні сприяти успіхам в дослідженнях, стимулювати інновації та за допомогою високоякісного навчання давати випускникам знання і навички, які підготують їх до майбутньої кар’єри, допоможуть стати активними громадянами. Для успішної реалізації цих цілей університети повинні залучати внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів, підтримувати партнерські відносини з підприємствами, співпрацювати з іншими вишами.

Довідка:

Європейський форум із забезпечення якості освіти (EQAF)  — надає платформу для обговорення, професійного розвитку та обміну досвідом між основними зацікавленими сторонами в галузі забезпечення якості освіти. Він стартував у 2006 році в Мюнхені, після проводився в Римі, Будапешті, Копенгагені, Ліоні, Антверпені, Таллінні, Ґетеборзі, Барселоні, Лондоні, Любляні, Ризі, Відні та в 2019 році в Берліні.

Організатори — Асоціація європейських університетів (The European University Association (EUA), Європейський студентський союз (The European Students’ Union (ESU), Європейська асоціація забезпечення якості вищої освіти (European Association for Quality Assurance in Higher Education, ENQA), EURASHE — членська організація, яка об’єднує університети прикладних наук, університетські коледжі, а також національні та галузеві асоціації та інші вищі навчальні заклади, які пропонують програми з активною участю в сфері праці і проводять прикладні дослідження в рамках Болонських циклів.

Стейкхолдер (stakeholder) — зацікавлена, причетна сторона-фізична особа або організація, що має права, частку, вимоги або інтереси щодо системи або її властивостей, що задовольняють їх потребам і очікуванням. Стейкхолдери проекту — групи людей або окремі люди, яких проект якось зачіпає. До першої групи входять як безпосередні учасники проекту (команда, спонсор, підрядники, менеджери, яким доведеться виділяти свої ресурси для роботи на проекті тощо), так і споживачі результату проекту (замовник, кінцеві користувачі, співробітники, яких якось зачепить зміна процесів роботи, та ін.). До другої — ті, кого проект безпосередньо не стосується, але хто може на нього дуже відчутно вплинути.