ХПІ провів випробування унікальної військової установки

Вчені кафедри загальної електротехніки НТУ «Харківський політехнічний інститут» винайшли аерозольний генератор, який працює на новій технології. Установка розпилює порошки, які здатні маскувати військову техніку в тепловому діапазоні та імітувати помилкові цілі для радіолокаторів. Унікальний винахід дозволить вирішити потреби Збройних Сил України.

Робота здійснюється під керівництвом завідувача кафедри загальної електротехніки НТУ «ХПІ» Костянтина Коритченка із залученням професорсько-викладацького складу кафедри та студентів, за підтримки дирекції Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки, в тому числі директора інституту д.т.н. Романа Томашевського.

За словами Костянтина Коритченка, в установці застосовується унікальна технологія, яка полягає в детонації суміші бензину з повітрям і, за рахунок дії ударної хвилі на димову суміш, відбувається розпилення аерозолю: «Основна відмінність технології полягає в тому, що принцип детонації реалізується на поршневий системі. Тобто поршневий компресор при згорянні значно знижує вартість аналогічних систем, які працюють на газотурбінних двигунах», — зазначив він.

«Це установка компактна, легка в експлуатації, ефективно забезпечує маскування як в інфрачервоному, так і у видимому спектрі випромінювання», — сказав доцент кафедри військової підготовки Національного університету цивільного захисту України Олександр Сакун, після проведення кафедрою загальної електротехніки ХПІ польових випробувань аерозольного генератора.

ХПІ планує співпрацювати з Фондом підтримки винаходів Міністерства економічного розвитку і торгівлі та виробником газоаналізаторів «Екотест» для створення стартапу, який вирішить завдання маскування техніки та військ Збройних Сил України.

Відео з польових випробувань аерозольного генератора, які були проведені минулого тижня, можна переглянути за посиланням.