ХПІ провів протипожежні навчання в гуртожитку «Гігант»

17 січня 2020 р. в гуртожитку «Гігант» НТУ «Харківський політехнічний інститут» (I та II секції) пройшли протипожежні навчання. Мета — відпрацювання тактики гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних робіт в місці виникнення пожежі, а також відпрацювання дій адміністрації вишу по евакуації людей з місця надзвичайної ситуації. У навчаннях від ДСНС Харківської області було задіяно 2 пожежні автоцистерни, 1 пожежна автодрабина та 13 осіб особового складу. З гуртожитку евакуювали близько 100 студентів.

«Це були спільні навчання, як співробітників державної служби надзвичайних ситуацій, так і працівників гуртожитку, керівництва ХПІ — відпрацьовували спільні дії по евакуації людей і гасіння умовної пожежі. Головне було провести своєчасну евакуацію всіх мешканців, подивитися на роботу вахтерів, керівництва гуртожитку. За легендою, займання відбувалося в кімнаті на 3-му поверсі. Відрізана від евакуаційних виходів, в диму залишилася одна людина, яку ми рятували. Також проводилася евакуація і перевірка всіх кімнат, які знаходяться поруч з осередком пожежі», — повідомив начальник пожежно-рятувальної частини № 9 м. Харкова Дмитро Завірюха.

За словами проректора ХПІ Магомедєміна Гасанова, навчання проводилися в тому числі для того, щоб студенти, які живуть в гуртожитку, при виникненні пожежі знали, що їм робити в такій ситуації, як чинити, щоб врятувати своє життя. «Життя людини — це найважливіше на сьогоднішній день. Сьогодні ми імітували виникнення пожежі в гуртожитку «Гігант», подзвонили до чергової частини. Пожежні служби увімкнули сигнал оповіщення про те, що в «Гіганті» пожежа. Гуртожиток розташований в центрі міста (вул. Пушкінська, 79/1), тому це важливий об’єкт, де проживає багато наших студентів. Ми студентів не попереджали, для того щоб подивитися, як це спрацює. Все сталося в реальному часі, і студенти вибігали на вулицю. За підсумком, пожежа погашена, всі евакуйовані, все вийшло нормально», — розповів Магомедємін Гасанов. Він також зазначив, що такі навчання будуть проходити і в подальшому. На черзі — один з гуртожитків ХПІ на Олексіївці. Відзначимо, що після трагедії в Одеському коледжі у всіх містах України посилюють протипожежну безпеку і проводять спеціальні навчання.

Нагадаємо, в травні 2019 року протипожежні навчання проводилися на території кампуса НТУ «ХПІ», у висотному навчальному корпусі У1.