ХПІ — в ТОП-5 українських університетів, яким збільшили держфінансування на 2020 рік

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» увійшов до першої п’ятірки українських вишів, яким збільшено державне фінансування у 2020 році, випередивши за цим показником всі харківські університети. Про це йдеться на сайті Міністерства освіти і науки України. У 2020 році Харківський Політех отримає на 40,3 млн. грн. більше ніж в 2019 році. Для розрахунку обсягу фінансування МОН використовувало конкретні показники, серед яких: масштаб університету, контингент студентів, регіональний коефіцієнт, позиції в міжнародних рейтингах, обсяг коштів на дослідження, залучення міжнародних грантів.

З 2020 року виші фінансуються за формулою, де університети з кращими результатами діяльності отримують більше фінансування порівнюючи з минулим роком. Відповідне рішення прийняв Уряд України 24 грудня 2019.

«Ми зробили важливий крок до прозорості та відкритості фінансів. Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу. Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватись динамічніше», — сказала Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Завдяки розрахунку фінансування за формулою у 2020 році, сімнадцять університетів отримали збільшення фінансування на понад 15 млн. гривень. У першій п’ятірці — НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», НУ «Львівська політехніка», ЛНУ ім. І. Франка, Національний університет біоресурсів і природокористування, НТУ «ХПІ». Всього на університети в 2020 році МОН витратить 16,26 млрд. грн. Серед показників, за якими МОН розраховував обсяг фінансування на 2020 рік — масштаб університету, контингент, регіональний коефіцієнт, позиції в міжнародних рейтингах (QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings і Academic Ranking of World Universities), обсяг коштів на дослідження, які університет залучає від бізнесу чи з міжнародних грантів. З 2021 до цих показників додасться працевлаштування випускників.

Детальну інформацію про розподіл державного фінансування між вишами в 2020 році можна подивитися тут.

Нагадаємо, НТУ «Харківський політехнічний інститут» — один з шести українських університетів, які входять до двох престижних світових рейтингів: QS World University Rankings 2020, THE World University Rankings 2020.