«Хочу це запам’ятати»: фотовиставка випускника ХПІ

В НТУ «Харківський політехнічний інститут» відкрилася персональна фотовиставка ізраїльського фотографа, випускника ХПІ Олександра Шмуглякова. Її назва — «Хочу це запам’ятати», а представлені фотографії — кращі роботи автора останніх років, зроблені в Ізраїлі та Канаді.

Виставка розміщена в Науково-технічній бібліотеці ХПІ (63 аудиторія) і буде працювати до 28 лютого 2020 року. Вхід вільний.

За 50 років захоплення фотографією Олександр Шмугляков зібрав в архіві фото з численних поїздок по Ізраїлю, Північній Америці, Європі, Непалу і Тибету. На виставці, яка відкрилася в ХПІ, автор презентував 40 робіт, які зроблені в Ізраїлі та Канаді останнім часом. Серед них — чаруючі пейзажі Північної Канади, зоряне небо над стародавньою фортецею Масада, ігри косаток біля острова Ванкувер, перехожі на вулицях Тель-Авіва і Єрусалиму.

«Я не думав і не мріяв про виставку. Загалом, це вийшло досить випадково. І тепер я дуже радий, що це дало мені можливість поспілкуватися з людьми, з якими я не бачився багато років. Я не професійний фотограф: працюю в дослідницькій лабораторії IBM, де займаюся безпекою даних. А у вільний час фотографую. На експозиції представлені результати останніх 3-4-х років. Дивіться, я буду дуже радий, якщо вам сподобається. Дуже дякую бібліотеці ХПІ, яка надала місце для експозиції, а також Ігорю Серебреннікову і Тані Зеленченко (куратори заходу)», — сказав автор робіт Олександр Шмугляков. Для персональної виставки зі свого великого архіву фотограф відібрав роботи, які, за його словами, найкраще відображають її назву («Хочу це запам’ятати»), і ті моменти, які автор постарався «зупинити» і показати глядачеві.

«Фотографії ловлять саме миті. І ось тут ці щасливі моменти відображені. Наша велика вдячність за те, що людина все це побачила, а тепер дає можливість побачити і нам!», — зазначив професор кафедри українознавства, культурології та історії науки ХПІ, поет, етнограф, фольклорист, літературознавець, культуролог, мистецтвознавець Михайло Красиков.

Довідка:

Олександр Вікторович Шмугляков народився в Харкові 31 січня 1955 року. Закінчив математичну школу №27 (нині — Харківський фізико-математичний ліцей), потім Інженерно-фізичний факультет ХПІ. У 1977 році, після закінчення інституту переїхав до Києва. Зараз живе в м. Хайфа (Ізраїль). З 1993 року працює в дослідницькому центрі IBM, зараз займається безпекою даних. Захоплюється фотографією з 9-ти років.

З НТУ «ХПІ» пов’язано кілька поколінь родини фотографа Олександра Шмуглякова. Його дід, Шмугляков Лазар Соломонович, був професором кафедри «Гідравлічні машини», де викладав 43 роки. Його батько, Віктор Шмугляков, закінчив інженерно-фізичний факультет ХПІ, працював конструктором на Харківському турбінному заводі (нині — АТ «Турбоатом»).