ХПІ: Проміжні підсумки онлайн занять на Coursera

У період загальнонаціонального карантину, НТУ «ХПІ» отримав доступ до безкоштовного ресурсу неформальної освіти — онлайн-платформи Coursera, завдяки якій деякі студенти можуть «закрити» предмети, що вивчають, або отримати додаткові бали до своїх рейтингових оцінок. За місяць до освітнього ресурсу долучилися понад 1300-сот студентів і викладачів ХПІ та подали більше ніж півтори тисячі заявок на різні напрями. Серед основних курсів платформи — IT, прикладна математика, менеджмент і економіка, а також електроніка, механіка, проектування та ін. В цілому, політехніки прослухали близько 6000 годин дистанційних занять.

На цей час більше ста представників ХПІ завершили мінімум один курс в повному обсязі і отримали сертифікати. «Це, звичайно, неформальна освітня платформа, — коментує підсумки користування Coursera директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін. — Однак, згідно з діючими правилами НТУ «ХПІ», студенти мають право на визнання результатів такого навчання. Пройдені курси в рамках Coursera, можуть бути зараховані в якості вивчення дисципліни, яку студент ХПІ повинен засвоїти в рамках семестру (формального навчання) в університеті. Рішення про залік курсів і оцінку з предмета знаходиться в компетенції викладача ХПІ, лектора цього студента. Викладач визначає, чи є можливість повного або часткового перезаліку дисципліни за результатами неформальної освіти».

Олексій Ларін також зазначив, що важливо дотримуватися процедури і розуміти, що більшість курсів не мають строгої відповідності тим програмам, за якими здійснюється підготовка в НТУ «ХПІ», тому в ряді випадків студенти можуть мати право на часткове визнання результатів і отримати додаткові бали до рейтингової оцінці з певної дисципліни.

Серед основних напрямів представлених курсів — IT, прикладна математика, менеджмент і економіка. На платформі Coursera також є курси технічного профілю: електроніка, механіка, проектування та ін.

Всі охочі студенти та викладачі ХПІ ще можуть приєднатися до освітньої платформі та пройти дистанційне навчання. Для цього необхідно:

  1. Зареєструватися на coursera.org.
  2. Заповнити Google-форму.
  3. Підписатися на Telegram канал StudHeads і чекати запрошення до програми НТУ «ХПІ» на Coursera, куди вже додані всі доступні курси. Після цього буде відкрито безкоштовний доступ до курсів з можливістю отримання сертифікату до 30 червня 2020 року.

Довідка:

Coursera — проект в сфері масової онлайн-освіти, заснований професорами інформатики Стенфордського університету. Проект співпрацює з університетами, які публікують і ведуть в системі курси з різних галузей знань. Слухачі проходять заняття, спілкуються з однокурсниками, складають тести та іспити безпосередньо на сайті Coursera.

НТУ «ХПІ» отримав безкоштовний доступ до більш ніж 3800 курсів від провідних університетів світу на платформі Coursera. Слухачами можуть стати студенти та викладачі ХПІ. На цьому ресурсі, як адміністратори програм, зареєстровані 74 викладача ХПІ, які можуть рекомендувати обрані ними курси студентам і відправляти запрошення приєднатися до платформи.