У ХПІ запускають «розвідника» пожежної небезпеки

Харківські політехніки розробили сервіс онлайн-моніторингу пожежонебезпеки лісових територій «Forest Foresight». Автори стартапу — студенти 4-го та 6-го курсів кафедри обчислювальної техніки та програмування (ОТП) ХПІ Дар’я Главчева, Владислав Яловега (факультет комп’ютерних та інформаційних технологій), а також їхній керівник — доцент кафедри ОТП Андрій Подорожняк. Унікальність проекту — у використанні супутникових мультиспектральних знімків для аналізу пожежонебезпеки територій.

За словами керівника проекту Андрія Подорожняка, ідея створення сервісу виникла через актуальну в світі проблему лісових пожеж, які стають причиною загибелі людей і завдають чималий економічний збиток. Особливість «Forest Foresight» — у використанні супутникових мультиспектральних знімків для аналізу пожежонебезпеки територій. «Безпосередньо сам аналіз територій виконується за допомогою згорткової нейронної мережі, яка «вчилася» на даних однієї з найбільших світових лісових пожеж XXI століття — каліфорнійського «Camp Fire». Функціонал сервісу передбачає відображення інтерактивної «теплової карти», на якій позначена пожежонебезпека території», — розповідає Андрій Подорожняк.

Розвиток проекту команда бачить у налагодженні зв’язків з Державною службою України з надзвичайних ситуацій для здійснення тестування системи. Якщо будуть отримані хороші результати, можливе застосування «Forest Foresight» і для інших країн світу.

Наукова частина даного стартапу була представлена ​​на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, за результатами якого зайняла I місце в секції «Інформаційні технології».

Команда проекту (Дар’я Главчева, Владислав Яловега, Андрій Подорожняк) є учасником другого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB, яка реалізується в ХПІ в рамках співпраці вишу з Chernovetskyi Investment Group.