ХПІ & SoftServe: Політех розвиває сучасні тенденції в освіті

В НТУ «ХПІ» підбили підсумки пілотного проекту з впровадження дисциплін вільного вибору для студентів вишу. Учасниками стали студенти 3-го курсу спеціальностей «комп’ютерні науки» і «прикладна математика» Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ та факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії ХПІ. Протягом семестру вони навчалися за індивідуальними навчальними планами дисципліни «Основи WebUI», яку розробили і викладали фахівці IT-компанії SoftServe.

Курс «Основи WebUI» освоювали 36 студентів ХПІ, а викладав його практикуючий фахівець і розробник компанії SoftServe Юрій Зябля. На початку весняного семестру, до введення карантину, заняття проходили в очному форматі, а після — з впровадженням засобів дистанційного навчання.

По завершенні навчального семестру, в червні 2020 року, студенти, які виконали всі практичні завдання і проект з дисципліни, отримали не лише оцінки, але й електронні сертифікати від компанії про успішне завершення курсу.

Крім того, для контролю якості освітнього процесу, було проведено опитування серед студентів — учасників цього пілотного проекту. Результати показали, що вони позитивно оцінюють курс і бажають продовжувати подібну практику. Зокрема, респондентів просили оцінити обсяг матеріалу і бажання пройти інші курси, як дисципліни вільного вибору (ДВВ), від компанії SoftServe. 82,8% респондентів сказали, що наданого матеріалу було цілком достатньо, і більше 95% ствердно відповіли на можливість проходження інших курсів компанії (62,1% — «так» і 34,5% — «скоріше так»).

«Ми раді, що цей досвід є виключно хорошим прикладом інтеграції IT-бізнесу і університетської освіти, адаптації та актуалізації навчального процесу, прямого врахування позиції стейкхолдерів у освітньому процесі. І, звичайно, сподіваємося на подальшу співпрацю з компанією SoftServe», — зазначив директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін.

Своїми враженнями від проходження курсу поділилися і студенти Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту та факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії ХПІ:

«Курс дуже сподобався. Особисто для мене важливішою була інформація про практичні приклади і реальний стиль програмування в компанії. Наш лектор ввічливо до нас ставився і зрозуміло пояснював нюанси. В цілому, я вважаю такі курси корисними для студентів усіх рівнів володіння матеріалом. Плюсом також є сертифікат від компанії. Я сподіваюся, що наступного семестру буде можливість знову обрати таку форму ДВВ», — сказав студент гр.І-67 (АП) Ілля Кристал.

«Курси від компанії SoftServe стали моїм першим кроком до розуміння і оволодіння мовою програмування JavaScript. Це дуже круто, коли лекції веде людина, яка безпосередньо працює з цим матеріалом, знає актуальні тенденції та напрями. До цього я вже вивчав такі мови програмування, як Java, C++ і тому мені матеріал давався легко. Але були й ті, кому це все було в дивину. Але Юрій із задоволенням відповідав на всі поставлені питання і дуже добре все розповідав. До нього можна було звернутися в позаурочний час і разом вирішити навіть ті питання, які не відносилися до цього курсу, але мали безпосередній зв’язок із JavaScript. В цілому, я дуже задоволений навчанням і отриманим досвідом. Сподіваюся, що подібні заходи і надалі будуть проводиться», — розповів студент гр. КН-317 Олег Іоніс.

«На мій погляд, якщо студенту цікавий цей вид програмування, то курс вплине на поліпшення і освоєння його навичок. Мені здається, що така форма навчання — залучення фахівців з різних компаній і різних видів програмування, дасть студентам великий і цінний досвід», — зазначив студент гр. І-217а Богдан Громовий.