Проректор ХПІ Андрій Марченко — про підтримку української науки

Фінансування науки за залишковим принципом не сприяє інноваційному розвитку держави. З такою темою доповіді виступив проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», в.о. голови Президії Ради проректорів закладів вищої освіти і наукових установ МОН України Андрій Марченко на нараді Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради (ВР) України. Текст виступу було опубліковано в газеті «Голос України» (№ 189 від 13 жовтня 2020р.).

Зокрема, проректор НТУ «ХПІ» Андрій Марченко зазначив, що за останні 15-20 років Україна має найнижчі в Європі видатки на науку у відсотках від ВВП. «За цей період фінансування науки у відсотках від ВВП було в 15-20 разів менше, ніж в Ізраїлі та Швеції, в 10-15 разів менше, ніж у США і EU». За словами доповідача, наслідок такого ставлення до науки — щорічне зменшення вітчизняних інноваторів приблизно на 20 відсотків, падіння престижу університетів, держави.

Андрій Марченко пропонує Комітету ВР разом із МОН та НАН України розробити програму поступового переходу фінансування наукової сфери від 0,5 до не менше 1,7 відсотка ВВП, як це передбачено Законом України.

Крім того, серед пропозицій проректора з науки ХПІ: визначення п’яти основних напрямів розвитку вітчизняної економіки, а у зв’язку із цим і наукових сфер, які вимагають обов’язкової державної підтримки. На думку Андрія Марченка, в числі обов’язкових пріоритетів — забезпечення обороноздатності країни, охорона здоров’я, раціональне природокористування та охорона навколишнього середовища.

Детальніше — у статті.