У ХПІ відкрили два освітніх центри для іноземних студентів

19 жовтня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття Україно-китайського науково-освітнього центру та Україно-арабського культурно-освітнього центру для іноземних студентів вишу. Вони призначені для розвитку наукового та освітнього співробітництва між країнами, а також для допомоги іноземним громадянам під час їх навчання в ХПІ. У церемонії відкриття взяли участь представники керівництва і студенти НТУ «ХПІ», партнери вишу.

«Ви повинні бути впевнені, що, вступивши до ХПІ, отримаєте хорошу спеціальність і гарні знання. Це дуже важливо, це — основа, завдяки якій ви, повернувшись до себе на батьківщину, зможете побудувати прекрасну кар’єру. Ми в ХПІ намагаємося створити всі умови, щоб перебуваючи далеко від рідної домівки, ви у цих стінах відчували тепло, підтримку і доброзичливе ставлення», — звернувся до арабських і китайських студентів в.о. ректора НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Відкриття Україно-китайського науково-освітнього центру супроводжувалося чайною церемонією, в якій могли взяти участь всі охочі. За словами організаторів, завдання Центру — активізація співпраці в освітній та науковій сферах між Харківським Політехом та університетами Китайської народної республіки (КНР). Він націлений на роботу з аспірантами та магістрами з Китаю. Зокрема, тут буде здійснюватися відбір китайських студентів для вступу до магістратури НТУ «ХПІ» та проводитися попереднє онлайн тестування з англійської мови. Крім того, оскільки університети КНР зацікавлені у підготовці професійних науково-педагогічних кадрів, представники Центру відбиратимуть китайських аспірантів для навчання в ХПІ, тестуватимуть їхні знання англійської мови, будуть підбирати наукових керівників і організовувати онлайн співбесіду. Теми дисертаційних робіт будуть узгоджуватися із вченими китайських вишів, щоб дослідження представляли інтерес для китайської сторони. Такий підхід буде сприяти реалізації спільних україно-китайських наукових проектів.

Про інший культурно-освітній центр — Україно-арабський розповів помічник ректора НТУ «ХПІ» з роботи зі студентами з країн Близького Сходу Іссам Шахін. За його словами, основна мета Центру — стати «Арабським домом в ХПІ», місцем зустрічі арабських студентів Політеху, де можна поспілкуватися із земляками, дізнатися новини про рідну країну і отримати необхідну допомогу чи консультацію. Сьогодні в ХПІ навчаються близько чотирьохсот хлопців та дівчат з арабських країн: Іраку, Єгипту, Марокко, Палестини, Лівії, Сирії, Лівану, Ємену, Йорданії, Судану, Тунісу, Сомалі. У планах організаторів — розширити географію країн, з яких ХПІ буде приймати студентів, а також збільшити число слухачів. Крім того, як повідомив Іссам Шахін, завданням Центру буде популяризація української культури, наукових досягнень країни і безпосередньо НТУ «ХПІ» серед громадян арабських країн. Учасників заходу частували східними солодощами і справжньою арабською кавою.

У церемонії відкриття також взяли участь: проректор з міжнародних зв’язків НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов, проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Магомедємін Гасанов, декан факультету міжнародної освіти НТУ «ХПІ» Дмитро Кудій, представник китайських університетів кандидат наук Дін Шаоцзе (Ding Shaojie).

Довідка:

Відкриття Україно-китайського науково-освітнього центру НТУ «ХПІ» відбувся за підтримки китайських університетів: Sichuan University of Science and Engineering, Chongqing Vocational Institute of Engineering, а також їх українського партнера ПП «Шепотько».

Відкриття Україно-арабського культурно-освітнього центру НТУ «ХПІ» відбулося за підтримки випускника кафедри електричних машин ХПІ (1994 року), кандидата технічних наук, помічника ректора з роботи зі студентами з країн Близького Сходу Іссама Шахіна.