ХПІ організував міжнародну онлайн-конференцію з лідерства

У харківському Політеху відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Лідери XXI століття. Формування особистості харизматичного лідера на основі гуманітарних технологій». Захід, який пройшов в онлайн форматі 29 жовтня 2020р., об’єднав понад двісті учасників з України, Литви, Японії, Польщі, Боснії, Румунії. Основний організатор конференції — кафедра педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна НТУ «ХПІ». Онлайн-платформа: ZOOM.

Пленарне засідання міжнародної дискусії відкрив в.о. ректора НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол. У своєму виступі він привітав учасників конференції, висловив подяку організаторам, наголосив на важливості теми, яка обговорювалася, для підготовки технічних фахівців, побажав всім доповідачам успішної та плідної роботи.

«Організатори конференції — це і є лідери, що впровадили гуманітарну освіту в навчальний процес підготовки технічних фахівців. Є така тенденція в освіті, як розвиток STEM напряму (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Однак останнім часом прийшло розуміння того, що якісна гуманітарна підготовка повинна стати частиною технічної підготовки. Тому зараз абревіатура звучить як STEAM, де «А» (art, мистецтво) — складова, що дає можливість при якісній технічній підготовці виховувати ще й лідерські якості, які є важливими для підготовки наших випускників», — зазначив Євген Сокол.

Фрагмент виступу Євгена Сокола на конференції можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/R98a6_VniGo

На міжнародній конференції працювали сім секцій, серед яких — лідерство і соціальний прогрес; формування харизматичних лідерів, як один із пріоритетних напрямів виховання національної гуманітарно-технічної еліти; традиції та сучасні тенденції міжнародного співробітництва в сфері освіти лідерів; реформування системи підготовки молодих викладачів і т.д.

В ході пленарного засідання також відбулася дискусія з питань стану, формування та розвитку лідерства в управлінні та педагогіці в Україні.

У заході взяли участь представники Литви, Японії, Польщі, Боснії, Румунії, а також 28-ми вищих навчальних закладів та наукових установ України (Харків, Київ, Львів, Полтава, Запоріжжя, Мелітополь, Одеса, Глухів).

Завідувач кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна Олександр Романовський подякував усім за допомогу в організації та проведенні конференції.

Всі учасники онлайн зустрічі висловили впевненість, що розвиток лідерства дозволить Україні прийти до нових досягнень.

Матеріали конференції будуть опубліковані у Збірці наукових праць конференції, а електронний варіант буде розміщено на сайті Національної академії педагогічних наук (АПН) України та репозитарії Науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ».

 

 Довідка:

Міжнародна науково-практична онлайн конференція «Лідери XXI століття. Формування особистості харизматичного лідера на основі гуманітарних технологій» проходить вже вчетверте.

Серед учасників конференції 2020 року: 1 член-кореспондент НАН України; 3 академіки АПН України; 2 члена-кореспондента АПН України; 27 професорів (докторів наук).

Співорганізатори конференції: Міністерство освіти і науки України, Національна академія педагогічних наук України, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Інститут проблем виховання НАПН України, Інститут вищої освіти НАПН України, Балтійська міжнародна академія (Латвія), Петрошанський університет (Румунія), Румунсько-німецький університет Сібіу (Румунія), Могильовський державний університет ім. А.А. Кулешова (Білорусь), Школа менеджменту університету Тампере (Фінляндія).