ХПІ відкрив унікальний майданчик для креативної молоді

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» відкрив перший в Харкові стартап-центр «SPARK». Це величезний простір, площею понад 600 кв. метрів і розрахований на 150 місць. Головне завдання Центру — підтримка стартапів на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації. Аудиторією «SPARK» стануть молоді вчені, студенти та школярі, а головними спікерами — інвестори, представники фондів, провідних консалтингових агентств, бізнесмени як України, так і США. Захід було приурочено до 135-річчя НТУ «ХПІ».

Презентація інноваційного простору відбулася за участю керівництва харківського Політеху, представників Міністерства освіти і науки України, Харківської облдержадміністрації, Харківської міської ради, вишів, бізнес-інкубаторів: eō Business Incubators, Chernovetskyi Investment Group (CIG), молодих вчених НТУ «ХПІ».

Виступаючи перед гостями церемонії, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол розповів, що цю подію чекав три роки, зазначивши про високий рівень роботи команди політехніків, колег і партнерів вишу для реалізації цього проекту.

«Велика подяка тим, хто підштовхнув наш університет до створення цього Центру: голові нашої Наглядової ради Василю Івановичу Хмельницькому, стартап фонду Черновецького, eō Бізнес-інкубатору на чолі з професором Чарльзом Уайтхедом і Едуардом Сімсоном. Це ті люди, які вклали в цей проект душу! Сподіваюся, що сьогодні Центр «SPARK» НТУ «ХПІ» стане платформою для молоді: студентів, молодих вчених, які будуть освоювати тут нові підходи в організації наукових досліджень, комерціалізації інтелектуальної власності, та їх впровадження в економіку і бізнес. Тому я всім бажаю успіхів!», — підкреслив Євген Сокол.

Перший заступник Міністра МОН України Микола Кизим привітав НТУ «ХПІ» зі 135-річним ювілеєм та наголосив на важливості кроку, який зробив виш для розвитку освіти і науки: «Те, що робить ХПІ та інші виші України в цій галузі — єдиний вірний напрям для розвитку освіти і науки. Лише симбіоз освіти і науки забезпечує такий прорив в економіці, який ми хочемо мати в нашій країні. Я сам харків’янин і дуже добре знаю Харківський Політех. Новий інноваційний простір ХПІ — величезний крок для того, щоб наша молодь тут навчалася, працювала і могла зробити Україну успішною. Бажаю, щоб Харків продовжував залишатися величним містом, а регіон став лідером інноваційного розвитку країни».

«Головне — що ми вдихаємо в ці стіни, — підкреслив партнер стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ», координатор «eō Вusiness Incubators» в Харкові Едуард Сімсон. — Наша сфера завдань: з’єднати енергію молодих людей, методики, які прийшли до нас із США та інших розвинених країн, і ті розробки, наукові школи, ту наукову закваску, характерну для Харкова, який ми як і раніше називаємо наукової столицею України і сподіваємося, що це не порожні слова».

Вітання з нагоди відкриття стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ» та 135-річного ювілею вишу також прозвучали від представників Харківської міської ради, «Kharkiv IT Cluster», вишів Харкова. Зокрема, голова Ради ректорів Харківської області Віль Бакіров зазначив, що Харків стрімко виборює позиції кращого студентського міста, і цей новий інноваційний простір дає можливість молоді розвиватися і реалізовувати свої ідеї. «Я вже уявляю, як багато буде тут талановитої молоді, буде вирувати наукове життя, створюватися нові потужні ідеї, щоб просувати науку, технології вперед. Щиро вітаю всіх з цією подією. Хай живе Харківська політехніка!», — сказав Віль Бакіров.

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол провів для гостей екскурсію стартап-центром, розповівши, що «SPARK» працює в режимі 7 днів/24 години на добу і має два сектори. Перший представляє з себе зону co-working на 100 посадочних місць, оснащену мультимедійним обладнанням, екраном. Другий сектор має місця з підключенням до ноутбуків і комп’ютерів. Також в Центрі передбачено приміщення для керівників, переговорне відділення, серверна, кафе, душова.

За словами директора стартап-центру «SPARK» — доцента НТУ «ХПІ», кандидата економічних наук Марії Маслак, найближчим часом тут заплановано такі заходи: Прямі ефіри Днів відкритих дверей Політеху (29.11.2020); Початок преінкубаційної програми Innovation Bootcamp (30.11.2020 — 12.12.2020).

Довідка:

Серед послуг стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ»: стартап-школа, преінкубаційна програма Innovation Bootcamp, менторство, коучинг, експертна підтримка, консультування, інформування, навчання, проведення семінарів, тренінгів, майстер-класів, бізнес-ігор, co-working, майданчик для заходів, технологічна експертиза стартапу. Зокрема, випускники Innovation Bootcamp мають можливість підготуватися до участі в міжнародних і українських стартап-проектах, таких як eō Business Incubators і CIG.

Формат роботи «SPARK» — офлайн і онлайн.

Адреса: м. Харків, вул. Манізера, 4 (територія Харківського комп’ютерно-технологічного коледжу НТУ «ХПІ»).

Офіційні сторінки стартап-центру «SPARK» в соц. мережах:

Instagram — @spark.centre (https://www.instagram.com/spark.centre/)

Facebook — https://www.facebook.com/Spark.StartUpCentre

Презентація українською Spark