Молоді вчені ХПІ — лауреати Премії Верховної Ради України

Шести викладачам та аспірантам Харківського Політеху присудили Премії Верховної Ради України для молодих вчених за 2019 рік. Про це йдеться в Проекті постанови Верховної Ради України від 25.11.2020 №4425. Були відзначені наукові роботи представників Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» та Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ».

— За роботу «Функціональні покриття та оптоелектронні приладові структури на основі тонкоплівкових і наноструктурованих напівпровідникових шарів» Премію присуджено:

  • Катерині Клепіковій — старшому викладачу кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики;
  • Андрію Доброжану — викладачу-стажисту кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики;
  • Дмитру Жадану — аспіранту кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики.

— За роботу «Вибір і обґрунтування основних параметрів двотактного дизеля спеціального призначення, форсованого до 1100 кВт» Премію присуджено:

  • Сергію Кравченку — старшому викладачу кафедри двигунів внутрішнього згоряння;
  • В’ячеславу Пильову — старшому викладачу кафедри теплотехніки та енергоефективних технологій;
  • Олександру Бекарюку — аспіранту кафедри двигунів внутрішнього згоряння.

Співавтором цієї роботи також є старший науковий співробітник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України Міністерства оборони України Леонід Давидовський.

Довідка:

Премію Верховної Ради України вручають щорічно, починаючи з 2008 року, найталановитішим молодим вченим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок.

З 2019 року кількість Премій збільшилася до 30 (було — 20). Її розмір становить 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня року, наступного за роком подання робіт на здобуття премій. Станом на 01 січня 2020 року такий прожитковий мінімум становив 2102 грн.