ХПІ організував унікальний курс для початківців стартаперів. Як це було?

На базі стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ» за підтримки посольства США відбулася перша преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp (Навчальний курс з інновацій та підприємництва). Учасниками проекту стали понад 120-ть старшокласників, студентів, молодих вчених і підприємців з дев’яти областей України (Харківська, Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Одеська). Вони прослухали цикл лекцій від американських і українських фахівців у сфері підприємництва про те, що таке стартап, як створювати команду, як знаходити свою аудиторію і продавати продукт та інші питання, а також «закріпили» їх на практиці. До фіналу програми дійшли 13 команд, які презентували свої ідеї експертному журі. За підсумками оцінювання, переможцями стали 6 стартапів, розробники яких отримали нагороди.

Основна частина програми Innovation & Entrepreneurship Bootcamp працювала з 30 листопада по 12 грудня 2020 року і включала такі заходи:

  • базові інтерактивні лекції та практичні завдання від провідних американських і українських експертів;
  • завдання від організаторів (для отримання додаткових балів);
  • консультаційну підтримку учасників після завершення програми;
  • рекомендації щодо участі в партнерських заходах;
  • створення ком’юніті (community) — об’єднань людей, що мають спільні інтереси;
  • можливість подання заявки на фінансову підтримку свого стартапу.

Протягом цього часу учасники (20 команд) працювали над розвитком своїх ідей. В умовах карантинних обмежень, заняття проводилися у змішаному форматі — оффлайн і онлайн на декількох локаціях (коворкінги Харківського Політеху: стартап-центр «SPARK», простір Арсенал Ідей, Науково-технічна бібліотека, лабораторія «Турбооптімум», лабораторія «Інформаційно-обчислювальний центр» , а також міські простори Go IT та Хаб 6/9).

Завершився проект фестивалем стартапів, в рамках якого команди презентували свої проекти експертному журі. Переможців визначали в трьох номінаціях: «Pitch session» (за підсумками пітчей — презентації проектів журі), «Глядацькі симпатії» (голосування серед всіх учасників), «Гейміфікація» (команди, які найактивніше виконували завдання від організаторів). Результати оцінювання команд виглядають так:

— Номінації «Pitch session»:

1 місце — Virtual-party — гейміфікована освітня платформа для школярів молодших і середніх класів, яка водночас є інструментом вчителя для якісного подання матеріалу. Викладач зможе вести урок, використовуючи віртуальну дошку та інтерактивні завдання. Особливість платформи в тому, що дитина сприймає її, як гру. У планах розробників — надати користувачам платформи можливість створювати і змінювати власного персонажа-аватара у профілі, писати контрольні тести у формі битви з монстром, отримувати внутрішню валюту за виконання завдань.

2 місце розділили дві команди:

KHOM — додаток про криптовалюту,

PaSt — набір блокнот-конструктор «Збери сам», який дає дитині знання про те, що таке поліграфія, розвиває дрібну моторику і фантазію. Набори діляться на категорії за віком і складністю, а дизайн кожного виду продукції виконується індивідуально.

3 місце — Dolivo — розробка переносних великих повербанков (Power bank — портативний акумулятор), що можуть бути джерелом живлення для потужної техніки: міні-холодильника на природі, електроінструментів у гаражі, ліхтарів для фотозони або побутових приладів, в разі відсутності електрики.

У номінації «Глядацькі симпатії» кращим став проект PaSt — набір блокнот-конструктор «Збери сам». А в номінації «Гейміфікація» лідирували: Jem — проект веломагазина (замовляючи велосипед на цьому ресурсі, покупець зможе отримати його на пошті в зібраному і налаштованому вигляді, що дає можливість економії часу і грошей); Craft Cheese — виробництво українських крафтових сирів; Virtual-party — гейміфікована освітня платформа для дітей.

Нагородження відбулося в стартап-центрі «SPARK» за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, директора стартап-центру «SPARK» Марії Маслак, співорганізатора програми Оксани Севрюкової. Переможці отримали флешки, повербанки, фітнес-годинники, термоси.

Своїми враженнями про програму поділилися її фіналісти:

«Це були не найпростіші два тижні, але вони окупилися з лишком, завдяки тим цінним знанням, які ми отримали», — сказав Богдан Шевченко (команда e-Prop).

«Це можливість познайомитися з близькими за мисленням людьми, відчути командний дух і командну роботу! Мені дуже сподобалися зустрічі та обговорення з моєю командою поза лекціями. Це було цікаво. Дуже сподобалася зміна локацій і робота в «ДІЯ», а також поради Романа та Оксани (прим. ред. — організатори програми Роман Томашевський і Оксана Севрюкова) під час спринту. Незважаючи на завантаженість і кількість команд, нашому проекту приділяли достатньо уваги і поради були дійсно доречні», — зазначив Леонід Московченко (команда Cúpi-Cúpi-Com).

Довідка:

Преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp проходила за підтримки US Embassy, ​​Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», Центру підтримки підприємців «Дія.Бізнес».

Мета — підвищити обізнаність про стартап культуру серед креативної молоді та наукової спільноти.

Лекторами програми були: професор бізнес-права в юридичній школі Корнелла (США), директор-засновник програми права, технологій і підприємництва в корпорації Cornell Tech у Нью-Йорку Чарльз Уайтхед; керівний директор Blackstone LaunchPad в Університеті Корнелла (США), програми для підприємництва в університеті Фелікс Литвінський, виконавчий директор регіонального інноваційного вузла Національного наукового фонду (NSF) Innovation Corps (I-Corps) в MIT (Массачусетський інститут технологій) Роман Лубинський; співзасновник компанії Djooky Inc., першого в світі музичного конкурсу, краудфандингу і торгової платформи Ендрю Даховський; підприємець і громадська активістка, засновник стартапу «Nuka» Катерина Михалко.