Кафедрі електричних машин ХПІ — 100 років

Кафедра «Електричні машини» НТУ «ХПІ» відзначає століття з дня заснування. За цей час понад 3000 студентів з різних країн світу пройшли тут навчання і стали фахівцями високого рівня. Випускники кафедри обіймають високі державні посади, стають головними інженерами, конструкторами, технологами, генеральними директорами, керівниками підприємств електромашинобудівної та інших галузей. Багато політехніки були удостоєні різних нагород, орденів, медалей, почесних знаків, державних премій та інших відзнак.

Сьогоднішні студенти кафедри електричних машин продовжують підтримувати високий імідж університету. Так, за останнє десятиліття вони ставали переможцями Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт (понад 80 разів!) і більшість з цих призових місць — перші. Крім того, на Всеукраїнській студентській олімпіаді харківські політехніки вибороли в особистому заліку 14 призових місць (7 перших, 3 других і 4 третіх), а в командному — одинадцять (7 «золотих», 2 «срібних» і 2 «бронзових»). Такі результати є одними з кращих серед показників кафедр НТУ «ХПІ».

Ювілей кафедри — важлива подія не лише для її співробітників, студентів, випускників і всього Харківського Політеху, але також колег і партнерів — провідних електромашинобудівних підприємства Харкова і країни, та інших установ. Подивитися надіслані привітання та нагороди, присвячені урочистостям, можна на сайті.

Вітаємо колектив кафедри електричних машин зі століттям і бажаємо подальших успіхів, перемог і творчого натхнення!

Довідка:

Кафедра «Електричні машини» була відкрита 21 січня 1921 року разом з електротехнічним факультетом в Харківському технологічному інституті (зараз — НТУ «ХПІ»). Перший випуск студентів кафедри відбувся в 1924 році. На сьогоднішній день кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Ознайомитись з основними історичними віхами становлення кафедри можна в книзі «Кафедра «Електричні машини»: історія, події, люди (до 100-річчя кафедри). Історичний огляд».