ХПІ — у топ-5 українських лідерів Webometrics Ranking

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» посів п’яте місце серед українських вишів у міжнародному рейтингу Webometrics Ranking of World’s Universities. Рейтинг оцінює показники активності університетів в інтернеті. Відповідні дані опубліковані на сайті чарту станом на січень 2021 року. Всього оцінювалася понад 31 тисяча вишів різних країн світу, з них — 316 українських.

Топ-5 університетів України, які увійшли до рейтингу, виглядає так:

— Київський національний університет ім. Т. Шевченка,

— НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»,

— Сумський державний університет,

— Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна,

— НТУ «Харківський політехнічний інститут».

Ознайомитися з повним рейтингом можна за посиланням.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності вишів у інтернеті. Його складають з 2004 року та публікують два рази на рік (у січні та липні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 90%) займають показники цитованості вишів у мережі інтернет та базі даних Scopus. Він також враховує рівень впровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

З 2021 року серед критеріїв рейтингу Webometrics — три показники: видимість (Visibility) — 50% — кількість зовнішніх мереж (підмереж), пов’язаних із веб-сторінками установи. Використовується середнє значення між двома джерелами Majestic і Ahrefs; відкритість (Openness) — 10% — кількість цитувань із 210 кращих авторів за даними джерела Google Scholar Citations; перевага (Excellence) — 40% — використовуються дані бази SCImago (кількість статей серед 10% найбільш цитованих у 26 дисциплінах) за п’ятирічний період. Показник «Присутність» (Presence), який оцінював розмір (кількість сторінок) основного веб-домену установи, включно із всіма піддоменами, — скасовано.

Рейтинг не оцінює сайти вишів за популярністю або зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрями діяльності вишу: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші.