Пішов з життя вчений ХПІ Микола Єфіменко

На 84 році життя помер видатний вчений в галузі зварювання та матеріалознавства, професор кафедри зварювання НТУ «ХПІ», доктор технічних наук Микола Григорович Єфіменко. Він був відомим вченим, мав широкий кругозір, неабиякі організаторські здібності. Микола Єфіменко підготував і виховав кілька поколінь інженерів та науковців.

Микола Григорович Єфіменко народився 29 вересня 1937 року. Закінчив Український заочний політехнічний інститут за спеціальністю «Обладнання та технологія зварювального виробництва» після чого в 1967 році очолив лабораторію зварювання у відділі головного зварника заводу ім. В.О. Малишева. У 1975 році, захистивши кандидатську дисертацію, був призначений на посаду заступника головного зварника за новими видами зварювальної техніки і технологій. Тут, на заводі ім. В.О. Малишева, Микола Єфіменко виконав ряд важливих досліджень у напрямі міцності, технологій, обладнання та контролю якості зварювання броньових сталей, які дозволили внести істотні та якісні зміни в чинний технологічний процес на підприємстві.

У 1985 — 2004 рр. очолював кафедру зварювального виробництва Української інженерно-педагогічної академії. Під його керівництвом і за безпосередньої участі на кафедрі були проведені поглиблені дослідження і отримані значні результати в розробці та освоєнні нової зварювальної техніки, прогресивних технологій зварювання, пайки вузлів транспортних засобів з жароміцних, корозійностійких, теплостійких сталей та кольорових сплавів. У 2010р. захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Зварювання, споріднені процеси та технології».

У 2012 році Микола Єфіменко став професором кафедри зварювання НТУ «ХПІ», де викладав спеціалізовані курси: «Зварювання спеціальних сталей та кольорових сплавів», «Технологія та обладнання зварювання плавленням», «Плазмові процеси та технології», «Ручне дугове зварювання», «Газотермічна обробка матеріалів», «Вступ до спеціальності». Він був автором понад 300 наукових праць, 27 патентів і багатьох винаходів, а також навчальних посібників «Зварювання спеціальних сталей і сплавів», «Матеріалознавство та термічна обробка зварних з’єднань», «Рідкоземельні матеріали в зварювальних матеріалах». Микола Григорович керував аспірантами, був членом спеціальних вчених рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій Приазовського державного технічного університету (м. Маріуполь) і Донбаської державної машинобудівної академії (м. Краматорськ).

«Смерть Миколи Григоровича — важка втрата для всієї зварювальної науки і, особливо, для тих, хто працював з ним, був його учнем. Ми назавжди збережемо в своїй пам’яті світлий образ Миколи Григоровича, нашого колеги і Вчителя! Його воля, прагнення, стиль роботи і наукові напрями отримають гідне продовження у роботі його учнів», — зазначили представники кафедри зварювання ХПІ.

Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», колективи Навчально-наукового інституту механічної інженерії та транспорту і кафедри «Зварювання» ХПІ, Президія Товариства зварників України висловлюють співчуття родині Миколи Григоровича Єфіменка та поділяють їхній траур. Вічна пам’ять!