Проректору ХПІ Андрію Марченку — 70 років

Сьогодні, 6 квітня, 70-річний ювілей відзначає проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік АН вищої школи України, доктор технічних наук, професор Андрій Петрович Марченко.

Свій шлях у Харківському політехнічному інституті Андрій Петрович Марченко почав у 1968 році, вступивши на факультет транспортного машинобудування. Після його закінчення працював на Харківському тракторному заводі, навчався в аспірантурі і докторантурі ХПІ. Результатом плідної науково-дослідної роботи став успішний захист кандидатської (1984 р.), а потім і докторської (1994 р.) дисертацій. Будучи провідним вченим у галузі теплових двигунів, фундатором наукового напряму, пов’язаного із вирішенням актуальних проблем поліпшення показників паливної економічності та токсичності теплових двигунів, він неодноразово був спікером на наукових конференціях у Болгарії, Німеччині, Чехії, Польщі, Росії, Китаї та Литві.

На всіх посадах, які свого часу обіймав Андрій Петрович у ХПІ, він завжди проявляв величезний інтерес до справи, вміння дійти до самої суті питання. Пройшовши шлях від молодшого наукового співробітника до професора, він отримав неоціненний досвід науковця і керівника, який дозволив йому очолити кафедру двигунів внутрішнього згоряння (2001—2016 рр.), а з 2000 року стати проректором з наукової роботи НТУ «ХПІ». Діяльність Андрія Петровича в цьому напрямі сприяла підвищенню рівня науково-технічного співробітництва університету з вітчизняними підприємствами, організаціями, науковими організаціями НАН України, університетами інших країн.

Професіоналізм, висока працездатність професора Андрія Марченка, вміння вчасно вирішувати найважливіші наукові проблеми були відзначені на найвищому рівні. У 2005 р. йому було присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», в 2008 році — Андрій Петрович став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки, а в 2010 році був нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України. За багаторічну працю та сумлінне служіння рідному університету та Україні на честь 135-річчя НТУ «ХПІ» проректору Андрію Марченку вручили орден князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Визнанням високого наукового авторитету професора А.П. Марченка є обрання його головою Ради проректорів з наукової роботи вищих навчальних закладів Харківського регіону та заступником голови Ради проректорів з наукової роботи вищих навчальних закладів МОН України, членом експертної комісії МОН України.

Шановний Андрію Петровичу! Багатотисячний колектив Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» вітає Вас з ювілеєм! Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя і благополуччя в родині, невичерпної енергії, надійної підтримки вірних соратників і поваги колег!