Студент ХПІ навчається в магістратурі Ганноверського університету

Студент 5-го курсу кафедри підйомно-транспортних машин і обладнання НТУ «ХПІ» Володимир Алєксєєв з осені 2020 року перебуває на включеному навчанні у Німеччині. Він здобуває освіту в Ганноверському університеті ім. Готфріда Вільгельма Лейбніца за магістерською спеціальністю «Produktion und Logistik» (виробництво і логістика). Поїздка реалізується в рамках німецької стипендіальної програми DAAD, яку виграв Володимир, і триватиме до весни 2022 року. Студент ХПІ розповів, що це можливість отримати знання та безцінний досвід, розширити коло знайомств.

Стипендіальна програма DAAD передбачає отримання стипендії протягом усього терміну навчання в Німеччині. За словами Володимира Алєксєєва, виграти цей конкурс і вступити до магістратури Ганноверського університету вдалося завдяки гарним знанням німецької мови та попередньому досвіду навчання за кордоном. Будучи студентом ХПІ, він вивчав спеціальність «Інженерія логістичних систем», і водночас, протягом 4-х років, — німецьку мову в Німецькому освітньому центрі ХПІ, брав участь у міжнародних проектах академічних обмінів в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт (Німеччина) і Університеті прикладних наук Карінтії (Австрія), проходив виробничу практику в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке.

Вибираючи місто для навчання в Німеччині, Володимир враховував машинобудівний напрям отриманої освіти. Ганновер — столиця землі Нижня Саксонія, є важливим промисловим і студентським центром Німеччини. Тут розташовані найбільші в світі автомобільний концерн Volkswagen і промислова виставка-ярмарок Hannover Messe. Ба більше, у виші знаходиться найбільша у світі бібліотека технічних і природничих наук.

Володимир Алєксєєв розповів, що через пандемію коронавіруса, навчання проходить здебільшого в дистанційному форматі. Для цього університет має власну онлайн-платформу StudIP, яка забезпечує комунікацію між викладачами і студентами: «Зазвичай лекції проходять у формі онлайн-конференцій або відеозаписів. Викладачі докладають максимум зусиль, щоб забезпечити студентів усіма необхідними матеріалами і допомогти в оволодінні новими знаннями. Крім регулярних лекцій і практичних занять проходять онлайн-консультації, під час яких студенти можуть поставити викладачеві запитання. Також на StudIP для кожного предмета є окремий форум, де можна обговорити з іншими студентами і тьюторами різні питання, що виникають в процесі навчання».

Незважаючи на карантин, йому все ж вдалося повчитися і в кампусі німецького вишу. «Головний корпус Ганноверського університету розташований в замку Welfenschloss, який зачаровує своєю красою і атмосферою», — поділився враженнями Володимир. Безпосередньо машинобудівний факультет, на якому він навчається, базується в окремому новому кампусі у передмісті Ганновера — місті Гарбсені. «У січні мені випала нагода взяти участь у блочному курсі з великою кількістю практичних завдань. Заняття проходили очно в університеті, у маленьких групах з дотриманням всіх необхідних карантинних правил. Викладачем був запрошений професор з німецької фірми. Його багаторічний досвід практичної діяльності зробив курс дуже цікавим і насиченим!», — зазначив студент ХПІ. Крім того, різні семінари для своїх учасників організовує і програма DAAD.

За проведений у Німеччині семестр Володимир Алєксєєв познайомився з іншими стипендіатами програми, які навчаються в різних містах Німеччини, місцевими студентами і тими, хто приїхав з Казахстану, Індії, Судану та інших країн. Крім того, був час, щоб оглянути місцеві пейзажі. «Коли я приїхав до Ганноверу, у мене відразу склалося враження затишного міста, що має свою особливу атмосферу. Він дуже зелений, з великою кількістю парків і скверів, а в центрі міста знаходиться озеро Маш — одна з улюблених локацій для місцевих жителів. «Візитівками» міста є Нова Ратуша, Королівські Сади (Herrenhäuser Gärten), Старе Місто. Тут привітні мешканці та дуже красива німецька мова, яка вважається найчистішою в Німеччині», — розповів він.

Студентам ХПІ, які зараз є слухачами Німецького освітнього центру, Володимир радить не втрачати можливості, які є, і реалізовувати свої цілі: «Хочу побажати успіхів у навчанні, у вивченні німецької мови, бути активними і цілеспрямованими. Сьогодні існує величезна кількість різних програм і можливостей для навчання та розвитку, тому користуйтеся ними, будьте наполегливими і впевнено йдіть до своєї мети!».

Довідка:

Ганноверський університет імені Готфріда Вільгельма Лейбніца (Leibniz Universität Hannover) було засновано у 1831 році у місті Ганновер, Нижня Саксонія, Німеччина. Він є другим за величиною вишем цієї федеральної землі, входить до науково-технічного співтовариства TU9 (найбільших технічних вишів Німеччини), член CESAER — асоціації провідних технічних університетів Європи. Слухачі здобувають освіту на базі таких факультетів: ландшафтних наук і архітектури, геодезії та цивільного будівництва, менеджменту і економіки, комп’ютерних наук та електроніки, права, гуманітарних наук, машинобудування, фізики і математики, природничих наук. Студентами є понад 29 тисяч осіб з різних країн світу.

Німецький освітній центр працює в НТУ «ХПІ» з 2016 року. Він координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, навчає студентів німецької мови, консультує з питань поїздок на навчання до Німеччини та Австрії. У центрі, зокрема, працюють німецький лектор DAAD (Німецька служба академічних обмінів) та австрійський лектор OeAD (Австрійська служба академічних обмінів).

Німецький освітній центр розташований в Головному (ректорському) корпусі НТУ «ХПІ», к.39 (1 поверх). Детальніше можна дізнатися у соцмережах: група в Facebook (www.facebook.com/groups/DeutschesAusbildungsZentrum), сторінка в Instagram (https://www.instagram.com/daz.khpi/), #dazkhpi.

Стипендіальна програма DAAD «Studienstipendien — Masterstudium für alle wissenschaftlichen Fächer» розрахована на період від 10 до 24 місяців, надається для післядипломного навчання в будь-якому державному виші Німеччини або виші, що має державну акредитацію для отримання німецького свідоцтва про вищу освіту. Щомісячна виплата — 861 євро. Заявки розглядає незалежна відбіркова комісія. Головні критерії: професійна кваліфікація (академічна успішність, резюме, мовний сертифікат міжнародного зразка, рекомендації викладача вишу), переконлива професійна і особиста мотивація для навчання в Німеччині, відповідність рівня кваліфікації умовами зарахування на обраний курс, досвід роботи за фахом, академічні та професійні перспективи, та інші критерії (навчання за кордоном, нагороди і премії, наукові публікації, участь у наукових конференціях, додаткова освіта, наукова, громадська діяльність тощо).