ХПІ в Києві презентував свої військові розробки

Вчені НТУ «ХПІ» взяли участь у XVII Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека — 2021». Захід проходив у Міжнародному виставковому центрі української столиці. Політехніки — заступник завідувача науково-дослідної частини Артем Захаров, завідувач кафедри загальної електротехніки Костянтин Коритченко та аспірант кафедри матеріалознавства Владислав Кучерський презентували низку зразків військової техніки та технологій для оборонної промисловості, які створені вченими ХПІ. Серед них — детонаційний аерозольний генератор, роботи з модифікації танкових дизелів, новації для ракетних комплексів та інше. Всього більше 330 підприємств демонстрували новітні розробки в сфері оборони та авіакосмічній галузі. З них — 35 іноземних компаній з тринадцяти країн.

За словами учасників виставки, всі розробки НТУ «ХПІ» мають результати впровадження та випробувань. Інформація про зразки була представлена ​​у відеороликах, які транслювалися на стенді ХПІ. Так, політехніки презентували:

  • детонаційний аерозольний генератор, що застосовується для маскування військової техніки Збройних сил України. Крім основної функції, генератор можна використовувати для боротьби з коронавірусом, розпорошуючи антисептик;
  • роботу з модифікації танкового дизеля серії 6ТД, що застосовується для вітчизняних танків Т-80УД, «Оплот», Т-84;
  • радіопрозорий керамічний матеріал на основі системи BaO – SrO – Al2O3 – SiO2. Розроблено склади мас високотемпературної радіопрозорої кераміки та технологічні параметри створення обтічників для радіокерованих ракет, можливе використання на ракетних комплексах «Вільха» та «Грім-2»;
  • дослідний зразок інфрачервоного скла для поліпшення якості сигналу інфрачервоного передавача, який використовується в сучасних оптико-прицільних станціях наведення (розробка кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей спільно з Ізюмським приладобудівним заводом). Застосовується для установки на різні типи бронетехніки — БТР, БМП, танки та інші машини.

Також були представлені зразки деталей двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) з розробленими в університеті передовими технологіями зі зміцнення поверхонь деталей і підвищення їхнього ресурсу роботи:

  • технологія корундового покриття деталей ДВЗ;
  • технологія плазмово-електролітної обробки робочої поверхні поршнів ДВЗ, які дозволяють формувати мангано- та кобальтовмісні керамікоподібні оксидні покриви з високими каталітичними та теплозахисними властивостями;
  • технологія дискретного зміцнення корінних і шатунних шийок валів ДВЗ з дискретністю 60-75% від загальної площі шийки.

«Наша експозиція зацікавила військових фахівців і присутніх вчених, — розповідає завідувач кафедри загальної електротехніки, розробник детонаційного аерозольного генератора Костянтин Коритченко. — Деякі з них висловили бажання співпрацювати з вишем у подальшому. Особливу увагу учасників привернув детонаційний аерозольний генератор. Щодо цієї розробки мною було проведено близько десяти зустрічей з делегаціями військових різного роду військ, представниками Міністерства оборони та приватних військових компаній».

За словами учасників заходу, які представляли ХПІ, виставковий стенд вишу користувався популярністю серед майбутніх абітурієнтів та їхніх батьків. Вони висловили зацікавленість, відзначили високий рівень наукових розробок університету та залишили безліч позитивних відгуків.

 

Довідка:

Міжнародна спеціалізована виставка «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА» проводиться відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України №753-р від 19.09.2007 р. «Про підготовку та проведення щорічної Міжнародної спеціалізованої виставки засобів захисту, озброєння, військової та спеціальної техніки, технологій та товарів подвійного використання «Зброя та безпека».

Мета виставки — поглиблення військового та військово-технічного співробітництва із зарубіжними партнерами, посилення вітчизняного економічного потенціалу, об’єднання громадян України.