ХПІ — учасник проєкту з енергоефективності Європейського інвестиційного банку

26 липня 2021 року в Києві шість українських вишів, серед яких НТУ «Харківський політехнічний інститут», уклали контракти в межах реалізації проєкту «Вища освіта в Україні». Проєкт стосується комплексного енергоефективного оновлення будівель університетів. ХПІ — єдиний харківський виш, який бере участь у цій програмі, університет представляв проректор Магомедємін Гасанов. Проєкт реалізується за підтримки Європейського інвестиційного банку (обсяг коштів — 49 млн. євро) та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн. євро.

Захід відбувся за участю представників сторін: Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, Голови Представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жана-Еріка де Загона, виконавчого директора компанії Gopa Infra (Німеччина) Матіаса Люга, керівника групи експертів технічної підтримки реалізації проєкту «Вища освіта Україна» Андрія Міцая.

Контракти з компанією Gopa Infra, яку обрано консультантом з проєктування та нагляду в межах реалізації проєкту, підписали 6 університетів України. Вони є учасниками 1-го етапу проєкту, в межах якого планується оновлення навчальних корпусів, приміщень науково-дослідних центрів, гуртожитків:

  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Вінницький національний технічний університет;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;
  • Національний університет «Чернігівська політехніка»;
  • Сумський державний університет.

Сторони також обговорили можливість якнайшвидше почати виконання робіт з термомодернізації приміщень у цих вишах.

Учасники проєкту вважають, що інвестиції у комплексне енергоефективне оновлення університетів допоможуть значно знизити витрати на опалення та електроенергію, забезпечити комфортні умови для навчання і проживання студентів, спрямувати заощаджені кошти на розвиток матеріально-технічної та дослідницької бази університетів-учасників.

«Ми зробили ще один важливий крок на шляху до створення сучасних та комфортних умов освітнього процесу. Завдяки співпраці з Європейським інвестиційним банком та за підтримки Європейського Союзу Міністерство освіти і науки України починає комплексну модернізацію інфраструктури закладів вищої освіти. Енергоефективні, екологічно відповідальні та стійкі до змін клімату університети сприятимуть переходу до зеленої економіки і сталого розвитку місцевих громад і країни загалом», — зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Довідка:

Проєкт «Вища освіта України» має на меті оновити навчальні, науково-дослідні та допоміжних будівлі в обраних університетах України. Він є складовою спільної фінансової підтримки, яку Європейський інвестиційний банк і Європейський Союз надають Україні в сфері енергоефективності в межах спеціальної угоди. Проєкт передбачає підвищення енергоефективності університетських приміщень, зменшення їхніх експлуатаційних витрат, поліпшення якості навчальних, академічних, науково-дослідних і житлових корпусів.

Загалом Європейський інвестиційний банк інвестує 120 млн. євро в комплексну термомодернізацію українських університетів у межах проєкту «Вища освіта України», яка є складовою спільної підтримки, яку ЄІБ та ЄС надають Україні у сфері енергоефективності. Крім того, додатково залучено грант Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро. Проєкт також фінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) на суму 30 млн євро. У першому етапі проєкту беруть участь 6 українських університетів та їхні 86 будівель, які потребують енергоефективної модернізації. Загалом у двох етапах проєкту візьмуть участь 19 університетів, 14 з яких фінансуватиме ЄІБ, а п’ять — НЕФКО.

За матеріалами офіційного сайту МОН України

Світлини — МОН України