ХПІ — харківський лідер міжнародного рейтингу Webometrics Ranking

НТУ «ХПІ» увійшов до п’ятірки кращих українських вишів за даними міжнародного рейтингу Webometrics Ranking of World Universities, який оцінює показники активності університетів у інтернеті. Список опубліковано на сайті рейтингу в липні 2021 року. Крім того, надана ​​інформація показує, що ХПІ став кращим серед університетів Харківського регіону. Всього було оцінено 31 тисячу вишів різних країн світу, з них — 315 українських.

ТОП-5 університетів України, які увійшли до рейтингу, виглядає так:

  • Київський національний університет ім. Т. Шевченка,
  • НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського»,
  • Сумський державний університет,
  • Національний авіаційний університет,
  • НТУ «Харківський політехнічний інститут».

Ознайомитися з повним рейтингом можна за посиланням.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності вишів у інтернеті. Його складають з 2004 року і публікують два рази на рік (у січні та липні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

З 2021 року серед критеріїв рейтингу Webometrics — три показники: видимість (Visibility) — 50% — кількість зовнішніх мереж (підмереж), пов’язаних з веб-сторінками установи. Використовується середнє значення між двома джерелами Majestic і Ahrefs; відкритість (Openness) — 10% — кількість цитувань з 210 кращих авторів за даними джерела Google Scholar Citations; перевага (Excellence) — 40% — використовуються дані бази SCImago (кількість статей серед 10% найбільш цитованих у 26 дисциплінах) за п’ятирічний період. Показник «Присутність» (Presence), який оцінював розмір (кількість сторінок) основного веб-домену установи, включно зі всіма піддоменами, — скасований.

Рейтинг не оцінює сайти вишів за популярністю або зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрями діяльності вишу: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші. Він також враховує рівень впровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.