День будівельника України — Успішні випускники ХПІ

8 серпня в Україні відзначають День будівельника. ХПІ — перший університет, який на території Східної України почав готувати висококваліфікованих інженерів. Вони не лише впроваджували технології та організовували виробничий процес, а й могли самостійно проектувати заводи, фабрики, мости, житлові будинки. У 1920-му році у харківському Політеху було створено інженерно-будівельний факультет, на базі якого через 10 років організували Харківський інженерно-будівельний інститут (сьогодні — Харківський національний університет будівництва та архітектури). Незважаючи на те, що будівельна естафета ХПІ була передана іншому вишу, багато випускників харківського Політеху і сьогодні будують успішну будівельну кар’єру. Серед них — заслужений будівельник України Олег Супрун і керівник провідної компанії, що спеціалізується на стяжці підлоги Федір Дранищев. Вони — випускники електроенергетичного та інженерно-фізичного факультетів ХПІ, одностайно стверджують, що саме рідний виш заклав у них той освітній фундамент, який зумів виростити з них справжніх інженерів-будівельників.

Заслужений будівельник України, генеральний директор компанії «Укрпромбуд», кандидат технічних наук Олег Супрун закінчив електроенергетичний факультет харківського Політеху в 1989 році. Він багаторазовий переможець міжвузівських змагань з боксу, активний учасник будзагонів. За його словами, саме тут, у ХПІ, він побачив перспективи в галузі будівництва, а також здобув навички, які допомогли досягти йому таких результатів. «Професори ХПІ, крім основних предметів, навчили мене слухати та робити правильні та своєчасні висновки із почутого. Це вміння стало основним у моїй кар’єрі. В 26 років я став керівником великої будівельної організації, і залишаюся ним дотепер», — розповідає Олег Супрун. Як зазначає Заслужений будівельник, у Харкові немає вулиць, де його співробітники не виконували б робіт із будівництва та реконструкції. Серед великих об’єктів компанії — будівля Історичного музею, Меморіальний комплекс «Дробицький яр», будівля четвертого пологового будинку, Харківська обласна дитяча клінічна лікарня, відновлювальні роботи інфраструктури після вибуху арсеналу зброї в м.Лозова, об’єкти ХПІ та багато іншого. «Успіх компанії — це заслуга всього нашого колективу. У мене дуже грамотний і професійний кадровий склад. Деякі співробітники працюють зі мною вже майже 30 років. Це ті люди, на яких стояв «Укрпромбуд». Завдяки їм, компанія продовжує успішно розвиватися!».

Федір Дранищев — випускник ХПІ, який також успішно реалізувався у будівельному бізнесі. Він закінчив інженерно-фізичний факультет за спеціальністю «Інформаційні системи в економіці та менеджменті (1995 — 2001 р.) НТУ «ХПІ». Сьогодні Федір — власник однієї з провідних компанії Харкова «Profipol», що спеціалізується на стяжці підлоги. Серед його замовників є, як великі будівельні компанії, наприклад, «Авантаж», так і власники приватних квартир, будинків. «Profipol» — це чотири механізовані бригади, які впроваджують американський досвід. За словами випускника ХПІ, конкурентною перевагою його «дітища» є інноваційність, якість, професіоналізм співробітників, а також повна автоматизація виробництва. «Головні принципи успіху в будівельному бізнесі — це ідеї, які дозволяють збільшити продуктивність праці, згуртована та компетентна команда, а також розробка та впровадження новацій. Політех дав мені навички пошукової активності, ефективної організації праці персоналу, автоматизації роботи, а також прагнення вчитися та рости. До слова, зараз я є студентом Харківського національного університету будівництва і архітектури, диплом якого отримаю вже наступного року», — ділиться випускник ХПІ, директор компанії «Profipol» Федір Дранищев.

Багатотисячний колектив НТУ «ХПІ» вітає будівельників України з професійним святом. Бажає сил, натхнення та можливостей для творчості!

Довідка:

День будівельника — професійне свято, яке засновано в 1993 році Указом президента на підтримку ініціативи працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів. Відзначається щороку у другу неділю серпня (у 2021 році припадає на 8 серпня).