Викладачі ХНУБА — про об’єднання з ХПІ

Днями інформаційне агентство Status Quo опублікувало статтю, присвячену Дню будівельника в Україні «О будущем строительного образования Харькова: Черпать знания, не уходя в сторону». Спікерами публікації виступили професори Харківського національного університету будівництва і архітектури (ХНУБА): Віктор Сопов та Олександр Буряк. Вони розповіли про співпрацю з харківським Політехом, важливість фундаментальної інженерної бази для архітектурно-будівельної освіти, а також причини, що спонукали Вчену раду вишу ухвалити рішення про приєднання до НТУ «ХПІ». За словами вчених, такий крок дає не лише перспективи для розвитку двох вишів, але й реалізує європейську модель освіти, яка передбачає, що архітектурні факультети знаходяться у технологічних університетах.

У статті «О будущем строительного образования Харькова: Черпать знания, не уходя в сторону», йдеться, зокрема, про те, що приєднання ХНУБА до ХПІ — не просто повернення до історичного коріння, а перехід до тієї форми організації архітектурно-будівельної освіти, яка, прийнята практично у всій Європі. За словами завідувача кафедри основ архітектури ХНУБА, доктора архітектури Олександра Буряка, в європейських країнах архітектурну освіту отримують у політехнічних університетах, оскільки випускники повинні мати багато навичок і готовність працювати з різноманітним колом замовників. «Вже на стадії навчання їм необхідні контакти з максимально широким колом фахівців — науковців і технологів, економістів і соціологів, менеджерів і маркетологів. Великий сучасний технічний університет створює для цього незрівнянно кращі умови, ніж невелика спеціалізована школа. НТУ «ХПІ» має величезний досвід у підготовці широкого спектру фахівців практично для всіх сфер народного господарства. Об’єднатися — означає для нас отримати доступ до багатих переваг великого і різноманітного господарства, оскільки у харківського Політеху — це величезний ресурс і високий рейтинг», — зазначив Олександр Буряк.

Зі свого боку завідувач кафедри фізико-хімічної механіки і технології будівельних матеріалів та виробів ХНУБА, доктор технічних наук Віктор Сопов розповів, що стати частиною технічного вишу — це можливість отримати доступ до фундаментальної інженерної базі, допомоги та консультацій експертів: «Ми готуємо фахівців з технологій будівельних конструкцій, виробів і матеріалів, і не можемо розвиватися без тих фундаментальних знань (зокрема, в галузі матеріалознавства), якими володіють фахівці НТУ «ХПІ». У нас десятки років активної співпраці з науковцями кафедри вогнетривів, скла та кераміки харківського Політеху … Для ефективного розвитку, технології повинні бути разом. Якщо архітектор не отримає знань про новітні будівельні матеріали, то навряд зможе створити проект, що відповідає сучасним вимогам. Тому об’єднання в технічному університеті дає можливість черпати знання, не відходячи у бік, а перебуваючи там, де завжди можна отримати кваліфіковану допомогу і консультацію».

Професори ХНУБА також зазначають, що об’єднання з НТУ «ХПІ» допоможе реалізувати багато міжнародних проектів. «ХПІ — один з небагатьох вишів у країні, що має статус автономного дослідницького університету. У Європі, якщо у назві вишу не вказано, що це дослідницький університет, він — другого сорту. Організовувати дослідження, зокрема у галузі архітектури та містобудування, у маленькому університеті виявляється важко … Тому з об’єднанням ми пов’язуємо надії на те, щоб органічно поєднати навчальний процес із сучасними дослідженнями. Більш того, у наших планах — надбудувати … структуру післядипломної освіти для підготовки фахівців екстра-класу (на Заході такі структури називають супершколами). У нинішньому ХНУБА, за дуже обмежених матеріальних ресурсів та інфраструктури, що існує, це нереально», — розповідає Олександр Буряк. Він також пропонує, після об’єднання двох вишів, створити науково-дослідний інститут, який би займався проблемами розвитку Харкова: «… у другого за розміром і за значенням міста України — Харкова — немає науково-дослідного інституту, який би систематично займався проблемами його розвитку. Тому Інститут Архітектури і Будівництва НТУ «ХПІ» цілком зміг би взяти на себе функції такого мозкового центру. У нашого об’єднання — блискуча перспектива, це рішення мільйона проблем, які має Харків».

За матеріалами STATUS QUO.