Примусової вакцинації від коронавірусу не буде — голова МОН Сергій Шкарлет

В ефірі програми «Сніданок з 1+1» міністр освіти і науки (МОН) України Сергій Шкарлет заявив, що освітній процес з 1 вересня розпочнеться у будь-якому випадку, і ніхто не буде примушувати вакцинуватися педагогічних працівників.

Голова МОН, зокрема, зазначив, якщо в конкретному навчальному закладі не дотримуються вимог уряду щодо 80% вакцинованого персоналу, навчальний процес все одно триватиме, але у дистанційному або змішаному режимі. «У нас приблизно 1080000 педагогів, при цьому щеплення зроблені до 35%, але від області до області ситуація відрізняється» — сказав Сергій Шкарлет. Міністр додав, що примусової вакцинації педагогічних працівників не буде: «Ніхто не буде примушувати вакцинуватися. Якщо немає 80% (вакцинованих педагогів — ред.), освітній процес у дистанційному, змішаному режимі, але відбуватиметься в будь-якому випадку. Якщо ми під час карантину, локдауну працювали і освітній процес не зупиняли, то зараз його точно не зупинимо».

Голова МОН Сергій Шкарлет нагадав, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 1236 про карантинні обмеження, при збереженні в регіоні зеленої зони, освітні установи будуть працювати в звичайному режимі, але при запровадженні «жовтого», «помаранчевого» або «червоного» рівнів епідеміологічної небезпеки, очний формат навчання можливий лише за умови вакцинації 80% педагогічних працівників.

За даними проректора з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Руслана Мигущенка, на сьогоднішній день вакцинувалось 30% викладацького та 10% допоміжного складу харківського Політеху. Загальна чисельність педагогів ХПІ становить 1550 осіб.