Помер видатний професор ХПІ, ветеран-політехнік Віктор Долбня

17 серпня на 97-му році життя помер Почесний доктор НТУ «ХПІ» та професор кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи», Довічний стипендіат Президента України, Заслужений працівник вищої школи України Віктор Тимофійович Долбня. Він був учасником Другої світової війни, а також автором книги «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)», яка написана за його власними військовими щоденниками.

Професор Віктор Тимофійович Долбня був вченим у галузі промислової електроніки і теоретичної електротехніки, доктором технічних наук. За час роботи в ХПІ він пройшов різні кар’єрні щаблі — був проректором з навчальної роботи, деканом двох факультетів: автоматики та приладобудування, електромашинобудування, одним з організаторів і свого часу завідувачем кафедри «Промислова електроніка».

Протягом багатьох років Віктор Долбня очолював спеціалізовану Раду із захисту дисертацій — близько 700 молодих вчених отримали його підтримку та кваліфікаційну оцінку своїх робіт. Вчений підготував двох докторів і вісьмох кандидатів наук, є автором 170 навчально-методичних і наукових робіт, зокрема 7 монографій, 13 підручників і навчальних посібників, чотирьох винаходів.

Віктор Тимофійович Долбня був учасником різноманітних заходів ХПІ, зокрема присвячених пам’ятним датам Другої світової війни. На таких зустрічах він спілкувався зі студентами Політеху, ділився своїми спогадами про цей період, участь у бойових діях.

Ректорат НТУ «ХПІ», директорат Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки, електромеханіки, колективи кафедр «Автоматизовані електромеханічні системи» і «Промислова і біомедична електроніка» висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Віктора Тимофійовича Долбні.

Довідка:

Віктор Тимофійович Долбня народився 27 вересня 1924 року. Влітку 1942 року був призваний до армії, пройшов навчання в 29-му Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422-го стрілецького полку 170-ї стрілецької дивізії. Війну закінчив західніше Кенігсберга, на косі Фріш-Нерунг. Після демобілізації в 1947 році з багатьма бойовими нагородами, Віктор Тимофійович закінчив із золотою медаллю вечірню школу. Працюючи на заводі ім. Малишева, вступив на вечірнє відділення до Харківського електротехнічного інституту (зараз — ХПІ), який також закінчив з відзнакою. Через багато років після закінчення війни написав за своїми військовими щоденниками книгу.