Інноваційний кампус ХПІ: Новий сезон

В НТУ «ХПІ» стартував новий сезон унікальної програми з підготовки IT-фахівців «Інноваційний кампус». Його учасниками стали понад 360 другокурсників двох кафедр вишу — Програмної інженерії та інформаційних технологій управління, Обчислювальної техніки та програмування. Протягом двох років студенти отримуватимуть практичні знання із затребуваних IT-технологій, вчитимуться працювати в команді, розвиватимуть свої soft skills. Навчання передбачає: проходження «марафону» і створення комп’ютерної гри, курсів C/C++ та Web Full-stack, а також виконання завдань від компаній — представників Kharkiv IT Cluster.

Урочисте відкриття нового сезону «Інноваційного кампуса» відбулося за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, зав. кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ» Михайла Годлевського, директора Інноваційного кампуса НТУ «ХПІ» Володимира Сокола, зав. кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Сергія Семенова, а також учасників минулого сезону програми. Вони провели для студентів-айтішників ознайомчу зустріч, де розповіли про основні етапи проекту, як буде проходити навчання і оцінка роботи, перспективи на майбутнє.

«Тут зібрані всі сучасні технології: підхід peer-to-peer learning (прим. — співпраця на рівних), гейміфікація, проектне навчання. Всі закладені у програму завдання — взяті у конкретних фірм, які займаються розробкою програмного забезпечення. Викладачі ХПІ методично структурували це так, щоб ви добре її сприймали і рухалися вперед. Два роки ви займатиметеся за системою, навчальний план якої — унікальний. Особливість у тому, що вся практична проектна частина покриває основні компоненти підготовки IT-фахівців. Я можу сказати, що всі, хто хоче вчитися, і хто буде це робити — отримають найкращі знання, а отже — путівку в життя і можливість побудувати успішну кар’єру», — звернувся до студентів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

За словами зав. кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління Михайла Годлевського, навчання ґрунтуватиметься на «трьох китах» — інформаційних технологіях, комп’ютерній математиці та англійській мові. Передбачається, що велика частина роботи студентів буде реалізовуватися в рамках проектного підходу, зокрема й математичні завдання (за допомогою моделі Challenge-based Learning — навчання через виклики; пошук вирішення реального завдання, яке задане не викладачем, а якоюсь організацією).

«Занурення» студентів у проект почалося 6 вересня із відбіркового етапу. Вони мають пройти 4-х тижневий «марафон» у режимі нон-стоп, та створити за цей час свої проекти — комп’ютерні ігри, розроблені в командах, і презентувати їх. За результатами оцінювання цієї роботи, будуть відібрані кращі студенти, які продовжать навчання в Інноваційному кампусі. Ті, хто не пройде «марафон», повернуться до стандартних занять в ХПІ.

Програма Інноваційного кампуса дозволить студентам не лише отримати актуальні знання із сучасних технологій та програмування, а й soft skills (гнучкі навички), які пов’язані з аналітичним мисленням, комунікацією, емпатією, емоційним інтелектом.

«У вас будуть індивідуальні та групові заняття, щоб «прокачувати» свої знання і можливості, вміння працювати в команді, емоційний інтелект. Ви познайомитеся з об’єктно-орієнтованим програмуванням C/C++, пройдете курс Web Full-stack, де навчитесь писати коди, розробляти бази даних, дізнаєтеся, що таке архітектура застосунку та багато іншого. Менторами будуть співробітники різних IT-компаній», — розповів студентам директор Інноваційного кампуса НТУ «ХПІ» Володимир Сокол.

Також, для учасників Інноваційного кампуса фірми-партнери ХПІ, на сьогоднішній день це — Sigma Software, NIX, GlobalLogic, Mobidev, підготували «практичні блоки». Серед представлених тем — PHP, Java, NET, Python for Data Science, Ruby on Rails. «Завдання максимально наближені до тих, які співробітники виконують під час своєї інженерної роботи. Пройшовши їх, вам не доведеться перенавчатися або відвідувати додаткові курси. І найголовніше — це можливість отримати реальний фідбек від менторів-співробітників компанії, щоб зрозуміти, де можна поліпшити свої знання», — зазначив Володимир Сокол. За його словами, у студентів буде повна свобода у виборі IT-напряму для свого розвитку, до того ж у майбутньому кількість можливих тем буде розширюватися. Як результат, айтішники ХПІ зможуть продовжити співпрацю з компаніями, пройти там практику.

Довідка:

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є отримання знань, до проектної схеми, яка спрямована на набуття практичних навичок створення продуктів і систем. Це принципово нова система навчання, яка забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня.

Програма розрахована на 4 роки. Після першого року навчання в ХПІ (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-х тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання), яке засновано на принципах гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і дипломної роботи в НТУ «ХПІ».

Проект реалізується спільно ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом і головою Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василем Хмельницьким. Його презентація відбулася навесні 2018 року. Більше про концепцію проекту можна прочитати за посиланням.

Учасниками Innovation Campus НТУ «ХПІ» можуть стати абітурієнти, які при вступі до Політеху на IT-спеціальності виберуть першим пріоритетом освітні програми (конкурсні пропозиції) з поміткою Innovation Campus. Більше інформації: http://campus.kpi.kharkov.ua/specialties/