Стартап-рух України: ХПІ об’єднує

17 вересня в НТУ «ХПІ» підбили підсумки 1-ї преінкубаційної освітньої програми з інноваційного підприємництва Innovation & Entrepreneurship Bootcamp. Проект реалізовувався на базі стартап-центру «SPARK» харківського Політеху з грудня 2020 року, а його учасниками були понад сто двадцять осіб — школярі, студенти та молоді вчені різних вишів України. Крім того, НТУ «ХПІ» ініціював ще одну важливу подію, пов’язану з популяризацією стартап-руху в Україні, уклавши меморандум про співпрацю з шістьма університетами країни та eo Business Incubators. Документ передбачає роботу зі стимулювання та підтримки стартап-активності учнів, студентів, молодих вчених, комерціалізацію наукових розробок для розвитку української економіки.

Церемонія закриття освітньої програми з інноваційного підприємництва Innovation & Entrepreneurship Bootcamp відбулася у великій аудиторії Ректорського корпусу ХПІ. Учасниками заходу були: організатори програми, представники керівництва НТУ «ХПІ», Посольства США в Україні, Kharkiv IT Cluster, МОН України, вищих навчальних закладів України, а також студенти і молоді вчені ХПІ.

 «Стартап-рух — це новий ефективний шлях, яким наша держава і, зокрема, ХПІ рухається вперед. Він випробуваний у багатьох європейських країнах. Тому сьогодні, інтегруючись у світовий науковий та освітній простір, ми використовуємо ті підходи з комерціалізації інтелектуальної власності, які є у світі. Минулого року ми виграли грант, який був спрямований на преінкубаційну стартап-підготовку, а сьогодні підбиваємо її підсумки. Я не маю сумнівів, що цей шлях буде успішний, але я можу сказати, що він буде і непростим. ХПІ рухається вперед, даючи можливість студентам і молодим вченим знайти свій шлях, реалізувати свої стартапи», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Зі свого боку заступник аташе з питань освіти та культури Посольства США в Україні Скотт Вітмор подякував ХПІ за високий рівень проведення преінкубаційної програми, а також студентам і вченим, за те, що підтримали цю ініціативу. «Я дуже вражений цим проектом. Робота, яка виконана ХПІ і ректором вишу — просто вражаюча. Я радий, що Посольство США також взяло у цьому участь і ми готові до співпраці в майбутньому. Нам дуже приємно поділитися своїм досвідом, який буде корисний Україні для просування наукових ідей. Це — можливості для майбутнього покоління, і важлива деталь для розвитку економіки в XXI столітті».

Слова привітання з успішним завершенням проекту прозвучали і від заступника міністра МОН України з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова.

Преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp стала першою для східного регіону України, яка була реалізована при технічному виші — НТУ «ХПІ». Результати презентував один з її засновників — директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський. За його словами, головною метою проекту було: підвищення обізнаності про стартап-рух серед молоді, створення доступного інформаційного каналу для отримання своєчасної та якісної інформації з цієї теми від експертів.

Роман Томашевський розповів, що всього у програмі взяли участь 122 особи, переважно, студенти та аспіранти НТУ «ХПІ». Вони сформували двадцять команд і протягом року працювали над розвитком своїх ідей. Учасники прослухали цикл лекцій від американських і українських фахівців у сфері підприємництва про те, що таке стартап, як створювати команду, знаходити свою аудиторію і продавати продукт, інші питання, а також «закріпили» їх на практиці. У результаті інтенсивного Bootcamp переможцями стали шість команд. Проект був реалізований за підтримки Посольства США в Україні.

За словами одного з лекторів цього проекту, професора бізнес-права в юридичній школі Корнелла (США) Чарльза Уайтхеда, такі програми важливі для викладачів, студентів, і дослідників України. Вони не просто дають уявлення про бізнес або продажі, це — новий спосіб мислення, щоб вчені могли презентувати себе і залучати інвесторів.

Перед учасниками заходу також виступив професор НТУ «ХПІ», директор eo Business Incubators Едуард Сімсон. Його основний меседж був про те, що в умовах сучасної економіки викладачі мають не просто створювати наукові розробки, а й вміти їх комерціалізувати, а студенти — бути головним мотором для розвитку: «Ми повинні навчитися продавати свої послуги і досягнення. Ідеї ​​стартапів мають бути не провінційними, а глобальними, щоб їх результати, можна було масштабувати і пред’явити міжнародному ринку. І я хотів би сказати, що ви, студенти, повинні бути головним мотором, тими, хто реалізується в своїй країні, не залишаючи її».

Про важливість проходження стартап-програм студентами вишу зазначив представник Kharkiv IT Cluster Едуард Рубін: «Коли ми дивимося резюме тих, хто приходить влаштовуватися на роботу, і бачимо, що людина проходила стартап-програму — значить, вона розуміє, як працює бізнес. Це дуже важливо! Такі програми — не чергові заняття, а розвиток, який рухає сьогодні індустрію IT, та й будь-яку іншу. Стартап — це не лише програмування, але й інженерія, адже хтось повинен робити і «залізо». А ХПІ — це те місце, де зібрано і програмування, і інженерія, і машинобудування».

Після офіційної частини для всіх охочих студентів ХПІ провели знайомство з новою навчальною програмою з інноваційного підприємництва — розповіли про базові поняття стартап-культури, про те, що потрібно для розвитку своєї ідеї та перетворення її на бізнес. Захід відбувся на площі кампусу харківського Політеху. Студенти могли взяти участь у конкурсах і отримати призи.

Крім того, того ж дня було підписано Меморандум про співпрацю між НТУ «ХПІ», eo Business Incubators і вишами України: Донецьким національним технічним університетом, Кременчуцьким національним університетом ім. М. Остроградського, НУ «Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка», Національним юридичним університетом ім. Я. Мудрого, Сумським національним аграрним університетом.

Його мета — координація дій для розвитку стартап-проектів, молодих підприємств і підприємців для оновлення української економіки. Базою для роботи стане Стартап-центр «Spark» НТУ «ХПІ» у партнерстві з американським eo Business Incubators, який працює в НТУ «ХПІ» з 2019 року.

Меморандум передбачає:

  • створення і розвиток екосистеми, в якій успішно взаємодіють університети, пре-інкубатори, інкубатори, акселератори, ментори, венчурні фонди, інвестори, хайтек фірми, креативні стартапери тощо;
  • формування відповідних умов для розвитку стартап-екосистеми з урахуванням кращих світових практик;
  • міжнародну комерціалізацію науково-технічних розробок українських університетів, розвиток зв’язку вишів з глобальним хайтек бізнесом, інтенсифікацію інтеграції освіти, науки і бізнесу;
  • проведення лекцій, майстер-класів, спринтів, буткемпів, тренінгів, бізнес-ігор, конкурсів і змагань інноваційних проектів, індивідуального співробітництва стартапів з міжнародними менторами; круглих столів та конференцій для реалізації проектів; зустрічей з відомими професіоналами, менторами, коучами в своїх галузях; інших заходів для інноваційного розвитку.

«Безумовно, сьогоднішній захід має значення не лише для ХПІ, а й українського суспільства. Ми розуміємо, що студенту важливо, щоб всі роботи, які він виконує, були йому цікаві. І сьогодні ми пропонуємо такі підходи, як стартап-рух, Інноваційний кампус — це те, що дає нашим студентам можливість отримувати знання, напрацьовувати різні навички, які дозволять їм будувати майбутню кар’єру і досягати тих цілей, які вони перед собою ставлять. Ініціатива ХПІ про поширення стартап-руху і комерціалізації інтелектуальної власності була підтримана міністром освіти і науки України Сергієм Миколайовичем Шкарлетом. І ми робимо так, щоб той досвід, який напрацьовує харківський Політех, поширювався серед наших колег», — прокоментував ректор ХПІ, професор Євген Сокол.

Довідка:

Преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp реалізовувалася за підтримки Посольства США в Україні, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ», Стартап-центру «Spark» НТУ «ХПІ». У ній взяли участь 122 особи з понад 40 українських вишів та шкіл. Учасники створили 20 проектів, прослухали 46 годин лекцій від українських і американських фахівців у сфері підприємництва з юридичних, економічних, фінансових питань розвитку стартапів і бізнесу, навичок для особистісного зростання і т.д. Також було надано інформаційну та консультаційну підтримку в пошуку конкурсів, грантів, програм, в яких є можливість взяти участь, і допомогу в написанні заявки. Переможцями програми стали 6 команд за трьома номінаціями — домашні завдання, глядацькі симпатії та pitch конкурс. Після навчання учасники могли подати заявку на міні-гранти для розвитку своїх проектів. У підсумку, було виплачено 5 міні-грантів на суму $ 2500. Також три команди, після проходження Innovation & Entrepreneurship Bootcamp, стали учасниками американських інкубаторів: GIST і eo Business Incubators.

Мета Innovation & Entrepreneurship Bootcamp — підвищити обізнаність про стартап культуру серед креативної молоді та наукової спільноти.