У ХПІ відзначили річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників

У НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбулися заходи, присвячені 77-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Так, у Науково-технічній бібліотеці (НТБ) ХПІ розгорнулася виставка відзнак воєнних років: орденів, медалей, нагрудних знаків та інших. Також були представлені видання ветерана Другої світової війни, Почесного доктора вишу, Віктора Долбні. Учасники – студенти, викладачі та співробітники харківського Політеху.

Захід пам’яті відбувся 26 жовтня у конференц-залі бібліотеки та розпочався зі вступного слова декана факультету Соціально-гуманітарних технологій ХПІ Андрія Кіпенського. Для учасників працювали виставки: фалеристики воєнних років; видань випускника ХПІ, доктора технічних наук, професора, Заслуженого працівника вищої школи України, Почесного доктора вишу, довічного стипендіата Президента України, ветерана Другої світової війни Віктора Долбні. Також експонувалися рідкісні видання воєнних років (1941–1944) із фонду НТБ ХПІ. Під час програми політехніки переглянули відеоінтерв’ю з Віктором Долбнею, в якому він ділився особистими військовими спогадами.

Захід завершився виступами творчих колективів Палацу студентів НТУ «ХПІ».

Довідка:

День визволення України від фашистських загарбників — державне свято, яке відзначається в Україні 28 жовтня (починаючи з 2009 року).

Цього дня вшановують ветеранів, а також віддають данину пам’яті воїнам, які загинули на війні, та населенню, яке потерпіло від дій окупантів. Свято супроводжується виставками військової техніки та урочистими концертами.

Під час звільнення України від німецько-фашистської окупації силами чотирьох фронтів у січні 1943 року – жовтні 1944 року було проведено серію блискучих наступальних операцій. Завершилося звільнення України Карпатською операцією, яка розпочалася 9 вересня 1944 р. наступом 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 р. було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на нинішній кордон України. Загалом у ході війни загинуло майже 9 мільйонів українців.