Студенти ХПІ переймають міжнародний досвід у галузі обробки металів

НТУ «ХПІ» відвідав директор міжнародної компанії «MICAS Simulation Ltd» (м. Оксфорд, Велика Британія) Микола Біба. Він провів семінар для студентів та викладачів вишу, взяв участь у міжнародній конференції, яка організована ХПІ, також відбулася зустріч із керівництвом університету. За підсумками візиту, досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці у науковій сфері.

Відкрита лекція-семінар від британського фахівця відбулася у Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ», тема — «Нові можливості для дослідження та розробки процесів обробки металів тиском із використанням комп’ютерного моделювання». Слухачами були студенти, аспіранти та викладачі кафедри комп’ютерного моделювання та інтегрованих технологій обробки тиском (КМІТ).

«Ми співпрацюємо з компанією MICAS Simulations Ltd вже декілька років — проводимо спільні дослідження з комп’ютерного моделювання процесів обробки тиском, обмінюємося досвідом, інформацією та результатами. Компанія також надала кафедрі програмне забезпечення QForm, яке студенти використовують у процесі навчання», — розповів завідувач кафедри комп’ютерного моделювання та інтегрованих технологій обробки тиском Віталій Чухліб.

Крім того, директор міжнародної компанії «MICAS Simulation Ltd» Микола Біба взяв участь у XII Міжнародній науково-технічній конференції «Інновації, моделювання, технології у машинобудуванні та металургії», що була організована ХПІ.

Він також зустрівся з ректором вишу Євгеном Соколом. Переговори відбулися за участю завідувача кафедри комп’ютерного моделювання та інтегрованих технологій обробки тиском ХПІ Віталія Чухліба, заступника начальника відділу міжнародних зв’язків ХПІ Олександра Василюка. Обговорювалися питання розвитку співробітництва та важливість практичної підготовки для інженерних спеціальностей. Зокрема, Микола Біба розповів про досвід британських університетів: «Ідея така — щоб студент здобув базові знання зі своєї спеціальності на 1-2 курсі, а потім попрацював рік. Важливо, щоб людина побувала на робочому місці, опанувала якусь професію, а потім повернулася до інституту та захистила свій диплом. Вважаю, що це дуже правильна система, яка працює. Таким чином, існує чіткий зв’язок між промисловістю та освітою». За його словами, це вигідно і для інститутів, і для підприємств, які отримають кваліфікованих та підготовлених людей.

«Дякую, що ви до нас приїхали на конференцію, оскільки для нас це — знаковий захід. Наша дружба — мотивація для молоді, щоб вони відчули смак до наукової діяльності, і зрозуміли, що наука — це цікаво, престижно та поважно. Я дуже вітаю таку співпрацю кафедр ХПІ, оскільки вона дає можливості і найголовніше — перспективу. Тому сподіваюся, що такі контакти розвиватимуться, щоб ми рухалися вперед», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

За підсумками візиту, досягнуто домовленостей щодо подальших спільних публікацій та доповідей на конференціях, інших наукових форумах, заснованих на результатах спільних робіт кафедри комп’ютерного моделювання та інтегрованих технологій обробки тиском НТУ «ХПІ» та міжнародної компанії MICAS Simulations Ltd.

Довідка:

Візит директора міжнародної компанії «Micas Simulation Ltd» Миколи Біби до НТУ «ХПІ» відбувся 26-29 жовтня.

У 2018 році між НТУ «ХПІ» та компанією було підписано договір про партнерство та співпрацю, який передбачає обмін досвідом та науковими результатами у сфері обробки металів тиском.

Компанія Micas Simulations Ltd. розробляє програмне забезпечення моделювання процесів обробки металів тиском. Третина фахівців компанії має наукові ступені кандидатів та докторів наук. Програмне забезпечення QForm розповсюджується по всьому світу мережею представництв, програми доступні восьми мовами і використовуються у понад 30 країнах світу. Також компанія займається навчанням та супроводом програмного забезпечення, що розробляється. Вона підтримує контакти та працює спільно з провідними вишами та науково-дослідними центрами. Програмний комплекс QForm широко застосовується не лише на заводах, а й у багатьох зарубіжних університетах 15 країн світу.