ХПІ: Нові сфери співпраці з Туреччиною

НТУ «ХПІ» з офіційним візитом відвідали представники університету Газі (Анкара) та бізнесу Туреччини. У складі делегації — ректор Муса Їлдіз (Prof. Dr. Musa Yildiz), проректор Рамазан Баїндір (Prof. Dr. Ramazan Bayindir), а також член правління компанії TR-Motor Осман Дур (Assoc. Prof. Dr. Osman Dur). Гості провели переговори з керівництвом харківського Політеху, намітили сфери співробітництва та підписали договір щодо обміну студентами, аспірантами, викладачами у межах програми академічної мобільності Еразмус+КА1.

Ректор ХПІ професор Євген Сокол розповів представникам турецької делегації про ті можливості, які має харківський університет. Зокрема, про унікальний для України НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ», що здійснює випробування техніки на електромагнітну сумісність відповідно до стандартів НАТО, Військовий інститут танкових військ Політеху, який готує фахівців з обслуговування та управління танками і танковими військами, а також про нову освітню технологію вишу з підготовки фахівців у галузі комп’ютерних наук — програму «Інноваційний кампус».

Крім того, ректор ХПІ зазначив про успіхи харківського Політеху у розвитку стартап-руху, цікавих та перспективних стартапів, які демонструє виш на міжнародному рівні. Однак, як повідомив Євген Сокол, частина стартап-проектів, які були високо оцінені експертами, так і не знайшли своєї реалізації: «Тому я дуже радий, що сьогодні на нашій зустрічі, окрім ректорів, проректорів, є представник реального сектору економіки — член правління компанії TR-Motor Осман Дур, який зможе нам допомогти побудувати міст між наукою та виробництвом».

Ректор університету Газі Муса Їлдіз подякував ХПІ за запрошення та гарний прийом. За його словами, у двох вишів — дуже сильні інженерні спеціальності, і високий потенціал у галузі медицини. Тому ректор університету Газі буде радий освітній та науковій співпраці з НТУ «ХПІ». Сторони наголосили, що незабаром намітять шляхи перспективних напрямів спільної роботи. А для старту співпраці турецький та український виші підписали договір щодо обміну студентами, аспірантами, викладачами у межах програми академічної мобільності Еразмус+КА1.

Для гостей з Туреччини було організовано екскурсію кампусом харківського Політеху. Зокрема, вони відвідали стартап-центр «Spark» ХПІ.

Від НТУ «ХПІ» у прийомі делегації взяли участь: ректор Євген Сокол, проректор з науково-педагогічної роботи Геннадій Хрипунов, директор Українсько-Турецького координаційного центру науково-технічних досліджень, професор кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних Ельдар Велієв, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров.

Довідка:

Університет Газі (тур. Gazi Üniversitesi) — вищий навчальний заклад, розташований в Анкарі. Заснований у 1926 р. розпорядженням Кемаля Ататюрка як інститут підготовки вчителів. У 1982 р. внаслідок злиття з Анкарською академією економіки та комерції, Анкарською державною інженерно-архітектурною академією та ще декількома навчальними закладами був перетворений на університет. На сьогодні університет Газі складається з 25 факультетів, 18 дослідницьких центрів та низки інших підрозділів. В університеті навчається приблизно 50 тисяч студентів. Серед випускників університету — видатні турецькі письменники (Ільхан Берк, Мустафа Балел), політики, олімпійська чемпіонка 2004 року Нурджан Тайлан.