ХПІ відкрив нову студентську програму стажувань у Німеччині

Двадцять два студенти Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» проходять виробничу практику в Німеччині. Програма стажування розрахована на три місяці (січень – березень 2022 року) та спрямована на покращення якості підготовки фахівців. Робота буде зарахована як виконана виробнича практика у навчальних планах студентів. Поїздка організована Німецьким освітнім центром ХПІ у межах договору з компанією з виробництва продуктів харчування Allfein Feinkost GmbH & Co. KG.

Політехніки — студенти 3-5 курсів хімічних спеціальностей — стажуються на одному із заводів компанії, який розташований у місті Лааге-Кронскамп. Це одне із найбільших підприємств автоматизованого виробництва продуктів харчування (м’ясної продукції, напівфабрикатів) конвеєрного типу.

«Для харківського Політеху це перший великий міжнародний досвід співпраці з провідним підприємством Німеччини. Ми пишаємося, що наші студенти зможуть запозичити європейську практику роботи та застосувати свої знання. Крім того, для хлопців та дівчат це шанс підтягнути навички іноземної мови (німецької чи англійської), познайомитися з культурою країни, помандрувати Європою», — зазначив керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ», координатор програми Денис Мешков. Він додав, що, на жаль, одна зі студенток не впоралася з обов’язками та достроково повернулася до України, де проходитиме практику у встановлений навчальним планом проміжок часу.

Допомогу студентам у підготовці необхідного комплекту документів надавали співробітники Німецького центру. Виробнича практика — перший етап реалізації прямого договору з компанією Allfein Feinkost GmbH & Co. KG, який підписаний у листопаді 2021 року. Документ також передбачає розвиток співпраці у напрямі навчальної, навчально-методичної, науково-дослідної та виховної роботи. Заводи компанії розташовані в містах Цербст, Лоне, Данненберг та Лааге-Кронскамп.

Набір нової групи для стажування вже стартував. Умови для участі у програмі: навчання за спеціальністю «харчові технології» або суміжною у НТУ «ХПІ», бажання здобути досвід роботи на одному з провідних підприємств у Німеччині.

Зацікавлені студенти можуть звертатися до Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ»:

Довідка:

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює Німецький освітній центр, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, навчає студентів німецької мови, консультує з питань освіти у Німеччині та Австрії, сприяє працевлаштуванню в Україні та Німеччині.

Освітня програма «Німецькомовний інженер» — поглиблене вивчення німецької мови для студентів Харківського політеху. Навчання триває з 1-го до 4-го курсу (заняття тричі на тиждень по 1,5 години), зокрема й з вивченням технічної німецької на старших курсах. За цей час слухачі зможуть підвищити знання мови до рівня В2/TestDAF або вивчити німецьку мову «з нуля». Лектори програми — викладачі ХПІ, представники німецької та австрійської служб академічних обмінів (DAAD та OeAD).

За результатами конференції, що відбулася у травні 2021 року, проходити мовну практику в Німеччині було відібрано одинадцять другокурсників ХПІ, виробничу практику — сім студентів 3-го курсу, та четверо політехніків — для навчання в магістратурі за програмою подвійних дипломів у Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке. Програма також дає студентам можливість брати участь у проектах DAAD, Erasmus+ та інших німецьких та австрійських фондах.