У ХПІ обговорили, як перетворити Харків на глобальний хаб розвитку технологій 4.0

8 лютого 2022 року у стартап-центрі «Spark» НТУ «ХПІ» відбувся круглий стіл «Молодь та індустрія 4.0: Харків — найкраща локація для розвитку технологій». Учасники — понад 70 представників машинобудівних підприємств, асоціацій, університетів, муніципальних та державних агенцій, та інші гості з різних міст України (Харків, Київ, Вінниця, Івано-Франківськ, Миколаїв, Запоріжжя, Полтава, Суми). Захід відбувався у змішаному форматі. За підсумками дискусій було визначено кроки для розвитку інноваційної екосистеми 4.0 у Харкові. Крім того, кілька ЗВО, зокрема й ХПІ, уклали з компаніями угоди про партнерство.

Серед питань, які обговорювали експерти, — виклики четвертої промислової революції для української економіки; пошук рішень щодо посилення співпраці з ЄС щодо адаптації української молоді до сучасних викликів індустрії; вивчення найкращих харківських практик, спрямованих на підвищення якості підготовки майбутніх інженерів; можливість залучення стартапів Індустрії 4.0.

У результаті роботи, учасники виробили подальші кроки для смарт-спеціалізації (прим. підхід Європейського Союзу до виявлення унікальних функцій та активів країни та регіону, підкреслення конкурентних переваг їхньої промисловості, зосередження уваги регіональних партнерів на баченні майбутніх досягнень) харківського машинобудування у сфері впровадження технологій 4.0, налагодження ефективної взаємодії між бізнесом, освітою, наукою та владою, а також розвитку на цій основі інноваційної екосистеми 4.0 у Харкові.

Крім того, у межах заходу, НТУ «ХПІ» уклав угоду про партнерство з Науково-виробничою фірмою «Українська вагова компанія». Передбачається співпраця у галузі нових технологій та міжнародного бізнесу, типових для четвертої промислової революції. Проректор з наукової роботи харківського Політеху Андрій Марченко зазначив, що це важливий крок для ХПІ, адже взаємодія з бізнесом, що ефективно впроваджує індустрію 4.0 у своєму виробництві, дозволить розширити можливості для студентів університету.

Також на Круглому столі було укладено меморандум про співпрацю між Харківським кластером ІАМ та Українським державним університетом залізничного транспорту.

Підтримку заявленим ініціативам висловив заступник начальника Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міськради Владислав Бежко.

Довідка:

Організатори: Харківський кластер Інжиніринг—Автоматизація—Машинобудування (ІАМ). Партнери: Асоціація підприємств промислової автоматизації України (АППАУ), стартап-центр Spark НТУ «ХПІ», Українська асоціація з розвитку менеджменту та бізнес-освіти (УАРМБО), Team Europe Ukraine, Харківська міська рада.

Круглий стіл проводився у межах EU Industry Week 2022 та став першим серед низки заходів кампанії Молодь та Індустрія 4.0, яка стартувала в Україні з кінця січня 2022 року. Мета — побудова загального порядку денного для промисловців і хайтек секторів у цій сфері, яка повинна включати чітку фіксацію головних викликів, напрями і конкретні плани дій, визначення кращих практик тощо.

Індустрія 4.0 (четверта промислова революція) — новий підхід до виробництва, який ґрунтується на масовому впровадженні інформаційних технологій у промисловість, автоматизації бізнес-процесів, поширенні штучного інтелекту. Це сприяє підвищенню продуктивності, більшій безпеці працівників за рахунок скорочення робочих місць у небезпечних умовах праці, підвищенню конкурентоспроможності, створенню принципово нових продуктів та ін.

Хаб (англ. hub) — у загальному сенсі — вузол якоїсь мережі, як економіко-управлінський термін — центр ділової активності та перетину економічних інтересів, передбачає велику концентрацію ресурсів, хорошу інфраструктуру та розподільну спроможність.