Ректору ХПІ професору Євгену Соколу — 70 років

Сьогодні, 14 лютого 2022 року, 70-річний ювілей відзначає член-кореспондент НАН України, професор, доктор технічних наук, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки та премії НАН України імені С.О. Лебедєва, ректор НТУ «ХПІ» Євген Іванович Сокол. Викладач, науковець та прекрасний організатор, професор Є.І. Сокол користується повагою серед українських та закордонних колег, партнерів та студентів. Його вражаюча працездатність не дозволяє зупинятися на досягнутому, а енергія, з якою він береться до кожної справи, ніби заряджає усіх навколо.

Шановний Євгене Івановичу!

Багатотисячний колектив НТУ «ХПІ» вітає Вас із 70-річним ювілеєм!

Бажаємо Вам міцного здоров’я, успіхів, натхнення в роботі, безмежних можливостей для реалізації ідей, підтримки близьких та колег, радісних подій та нових досягнень! Вам — цілеспрямованому, енергійному та харизматичному лідеру — під силу будь-які вершини! Віримо, що під Вашим мудрим, професійним та креативним керівництвом ХПІ продовжуватиме розвиватися та процвітати!

 

 

Довідка:

Євген Іванович Сокол народився у 1952 р. в с. Кочеток Чугуївського району Харківської області. У 1969 р. закінчив середню школу із золотою медаллю і став студентом електромашинобудівного факультету Харківського політехнічного інституту. Тут він отримав диплом про вищу освіту, почав працювати асистентом, захистив кандидатську (1979) і докторську (1994) дисертації, став професором, очолював заочний факультет (1988–1994), кафедру промислової і біомедичної електроніки (з 1986), працював проректором з навчальної роботи НТУ «ХПІ» (2000–2015). З 2002 р. був обраний головою Ради проректорів з науково-педагогічної роботи Харківської області, працював у складі експертної ради МОН України з питань проведення експертизи дисертацій. У 2012 р. обраний членом-кореспондентом НАН України, а в 2015 р. (та повторно у 2020 р.) — ректором НТУ «ХПІ».

На рахунку Сокола-вченого премія імені С. О. Лебедєва НАН України (2000), Державна премія України у галузі науки і техніки за роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» (2017). Він є членом секції енергетики Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, членом Пленуму цього Комітету.

Професор Сокол — член редколегій багатьох наукових журналів. Під його керівництвом захищено 3 докторські та 25 кандидатських дисертацій. Автор понад 300 наукових робіт, серед яких: 7 монографій, 5 підручників і навчальних посібників, більше 30 авторських свідоцтв і патентів.

На посаді ректора НТУ «ХПІ» (з 15 квітня 2015 р.) професор Є. І. Сокол успішно втілює нові підходи до його модернізації та розвитку як інноваційного, дослідницького, технічного університету нового типу.

Харківський Політех вже третій рік поспіль у рейтингу найкращих світових університетів QS World University Rankings (2020, 2021, 2022) посідає першу позицію серед технічних ЗВО та третє місце серед усіх українських закладів вищої освіти. У міжнародних рейтингах: Times Higher Education World University Rankings-2021, Webometrics Ranking of World Universities,  НТУ «ХПІ» демонструє високі результати серед українських ЗВО. Харківський політехнічний інститут також увійшов до числа лідерів академічного рейтингу «Топ-200 Україна 2020» Центру міжнародних проєктів «Євроосвіта».

За підсумками вступної кампанії–2020, НТУ «ХПІ» отримав рекордну кількість — 900 бюджетних місць держзамовлення для навчання студентів у магістратурі. Це дозволило йому стати першим серед харківських вишів і увійти до п’ятірки лідерів по Україні. «Таким чином НТУ «ХПІ» тримає марку перспективного технічного університету України», — відзначається на сайті Міністерства освіти і науки України.

З ініціативи та виключно завдяки зусиллям ректора створена Наглядова рада НТУ «ХПІ», разом із головою якої Василем Хмельницьким ректор очолив реалізацію інноваційної освітньої програми Innovation Campus, розробленої командою українських ІТ-фахівців UNIT Factory у співпраці з харківським Політехом. За ректорства Є. І. Сокола в НТУ «ХПІ» успішно розвивається STEM освіта як довгострокова стратегія формування контингенту для технічних спеціальностей.

Із 2007 р. НТУ «ХПІ» є членом Асоціації європейських університетів (EUA) і в 2019 році став єдиним представником закладів вищої освіти України на 14-му європейському форумі із забезпечення якості освіти «The European Quality Assurance Forum» (EQAF). Професор Є. І. Сокол особисто вивчав на цьому форумі передові тенденції забезпечення якості освіти, щоб враховувати їх у своїй діяльності.

За підтримки ректора в університеті створюються необхідні умови для дослідницької активності студентів і викладачів, мотивації студентів, молодих вчених університету до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів. Успішно реалізується програма співпраці ХПІ з Фондом Черновецького — міжнародною інвестиційною компанією Chernovetskyi Investment Group (CIG),  Інноваційним бізнес-інкубатором еō Business Incubators, який є частиною програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Постійну увагу ректорат на чолі з професором Є. І. Соколом приділяє розвиткові наукових досліджень. Протягом лише 2017–2019 рр. університет отримав бюджетне фінансування на наукові дослідження обсягом 70,5 млн. грн. У 2020 р. за обсягом бюджетного фінансування наукових досліджень та розробок НТУ «ХПІ» зайняв другу позицію серед технічних і четверту позицію серед всіх ЗВО України.

НТУ «ХПІ» — один із передових українських вишів за кількістю отриманих проектів Міжнародної програми академічної мобільності ЕРАЗМУС+ К1. Разом із закордонними партнерами університет втілює в життя 16 програм подвійного диплому. Водночас зростає кількість іноземних студентів в НТУ «ХПІ», сьогодні їх число в нашому університеті сягнуло майже1500, для навчання яких університет успішно пройшов ліцензування.

На чолі більшості нововведень у старішому технічному виші України, якому вже понад 135 років, стоїть сьогодні ректор Євген Сокол. Під його керівництвом НТУ «ХПІ» на основі єдності кращих традицій та інновацій продовжує свій розвиток у системі вищої освіти України.