Гострі запитання абітурієнтів. Інтерв’ю з ректором Євгеном Соколом

Війна, яка триває в Україні вже третій місяць, поставила перед абітурієнтами та їхніми батьками низку гострих запитань. Які університети обирати: українські чи європейські, наскільки якісною за таких складних умов може бути вища освіта України, у чому переваги харківських вишів, зокрема Національного технічного університету «ХПІ»? Ми зібрали найпопулярніші з них та поставили ректору Харківського політехнічного, професору Євгену Соколу.

Євгене Івановичу, багато абітурієнтів та їхніх батьків через нестабільну ситуацію в Україні почали дивитися у бік європейських вишів. Проте, ви рекомендуєте вступати до українських університетів. Чому слід обирати вищу освіту України?

Безумовно, я рекомендую вступати до українських університетів. І на це є багато причин. Насамперед, ми — українці, тут наша Батьківщина, а за кордоном ми лише гості. Адже кожна країна піклується лише про своїх громадян. Слід зазначити, що вже зараз у Європі ситуація із житлом є дуже складною і згодом вона лише погіршуватиметься.

Ще один суттєвий момент — наші університети адаптовані під вітчизняну систему шкільної освіти. У багатьох країнах Європи реалізується 12-річна система середньої освіти, а це означає, що ви (зі своїм шкільним атестатом про 11-річне навчання) не зможете відразу вступити до вишу, і вам доведеться витратити на підготовку ще цілий рік.

Треба врахувати й фінансовий бік питання: навіть, якщо навчання в Європі безкоштовне, то житло, трансфери, послуги, їжа, виллються у суттєву суму, яку треба десь брати. А ось із підробітком під час навчання можуть бути проблеми. Через надмірно велику кількість переселенців та біженців, некваліфікованої роботи тут практично немає. Якщо взяти до уваги ще й мовне питання, складнощі з процедурами вступу та специфікою навчання, а також проблеми з трансфером (юнаки та дівчата, молодші за 18-ть років, можуть їхати лише у супроводі батьків), виходить, що виші України мають значно більше переваг.

Якщо ви все ще бажаєте навчатись у Європі, фундаментальну базу для цього вам дасть Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». У ХПІ — величезна кількість міжнародних зв’язків, щорічно понад триста студентів виїжджають до Європи за програмами обміну та подвійних дипломів. Також у харківському Політеху працює унікальний Німецький освітній центр, де студентів вишу навчають німецькій мові на дуже високому рівні. Таким чином, саме навчання у НТУ «ХПІ» є правильним та оптимальним шляхом для реалізації намірів подальшого навчання у Європі.

Харків сьогодні є дуже небезпечним для життя містом. Може, у цьому разі, краще вибрати для вступу заклади вищої освіти західної України, ніж, скажімо, НТУ «Харківський політехнічний інститут»?

Будемо виходити з того, що ситуація, яка склалася в Україні, тимчасова. І поки діє військовий стан, у ВСІХ університетах країни запроваджено дистанційну форму навчання. Слід зазначити, що у Харківському Політеху працює злагоджений механізм дистанційного навчання, що дозволяє здобувати вищу освіту високої якості. На користь Харкова повідомлю, що тут точно буде можливість додаткового заробітку для студентів. А на користь НТУ «ХПІ» — навчаючись тут, вони зможуть поєднувати навчання та роботу, що дуже складно зробити на західній Україні. Адже через надмірно велику кількість переселенців та біженців, на заході нашої країни немає некваліфікованої роботи. Та сама проблема з проживанням. Харківський Політех, у якому навчається понад 15 тисяч студентів, має на балансі п’ятнадцять гуртожитків, водночас університети західної України не мають таких можливостей, оскільки не були розраховані на такий потік студентів.

Хочу наголосити на тому, що випускники НТУ «ХПІ» будуть особливо затребувані на українському ринку праці, оскільки основні спеціальності Харківського Політеху (інженерно-технічні, IT та бізнес) лежать в основі виробничої складової економіки східної України. Справді, на ХПІ зав’язано основну частину підприємств машинобудування, енергетики, електроніки, хімії, біотехнології, харчової та IT галузей промисловості. Тож, саме наші випускники почнуть відродження України! Чого не скажеш про західні області України, де за мирних умов стабільно були проблеми із працевлаштуванням у високотехнологічних галузях.

Як повідомили нам у Харківському обласному центрі зайнятості, великі підприємства Харкова (АТ «Українські енергетичні машини», завод ім. Малишева, Південкабель та ін.) не планують переміщатися і далі працюватимуть у місті. Крім того, вже сьогодні у  нашому регіоні  почалося зростання попиту на фахівців для відновлення Харкова та області. На нараді голови Харківської обласної державної адміністрації з представниками великих IT-кампаній було зазначено, що університети є життєво необхідною основою для IT-бізнесу, і їм надаватиметься підтримка. Тобто, промисловість та IT-бізнес вже зараз думають про майбутнє. Майбутнє, в якому будуть потрібні молоді фахівці — випускники Харківського Політеху!

Чи можна говорити про те, що ХПІ за тих умов, які склалися, гарантує високий рівень освітніх послуг?

Як я вже казав, ХПІ забезпечує високу якість дистанційної освіти. Студентів навчають висококваліфіковані викладачі, основна частина яких — доктори наук, професори, доценти, кандидати наук та Ph.D. Ми пишаємось нашими висококласними спеціалістами та сильними науковими школами.

Серед переваг харківського Політеху — дуальна форма здобуття вищої освіти, яка дозволяє під час навчання працювати за спеціальністю та здобувати освіту на робочому місці. Таким чином, саме в ХПІ є можливість як підробляти під час навчання, так і працювати, завдяки дуальній формі. Крім того, наш університет використовує інноваційні підходи у вищій IT-освіті. До них відноситься навчання за всіма основними спеціальностями 12-ї галузі у форматі унікального проекту «Інноваційний кампус», який має лише ХПІ. В його основі — повний контакт із кампаніями роботодавцями, залучення сучасних світових освітніх технологій та працевлаштування під час навчання.

Також ХПІ  побудував соціальну інфраструктуру найвищого рівня. Ми маємо один з найкращих спортивних комплексів серед університетів України, знаменитий Палац студентів, де наші студенти стають справжніми зірками, надсучасну бібліотеку, коворкінги, стартап-центр та неймовірний унікальний кампус університету, який формувався ще з кінця ХІХ століття. Крім того, для вас — стипендії, студентські гуртки та організації, центр психологічної допомоги та багато інших можливостей, які надавав, надає та надаватиме харківський Політех.

НТУ «ХПІ», звісно, має і свою військову кафедру. Навчаючись на будь-якій спеціальності, ви можете паралельно здобути вищу військову освіту та військову спеціальність, а також звання молодшого лейтенанта запасу. Тобто, паралельно з отриманням диплома бакалавра ви можете стати офіцером запасу.

Євгене Івановичу, ви припустили, що ситуація, яка склалася в Україні, є тимчасовою. А якщо вона затягнеться?

Ми віримо, що війна скоро закінчиться нашою перемогою, і ми всі разом повернемося до мирного життя та роботи. Але на випадок, якщо ситуація затягуватиметься, ми організували дві навчальні бази НТУ «ХПІ» — у Полтаві та Чернівцях, де вже зараз розгорнуто центри дистанційної освіти та приймальні комісії. А в разі потреби ми зможемо запустити підготовку для першого курсу денної форми навчання.

Замість післямови

Хотілося б наголосити, що всі наші слова та досягнення вже понад п’ять років підтверджуються міжнародним визнанням. Так, зокрема, НТУ «ХПІ» — один з семи університетів України, який входить одразу до двох найголовніших світових рейтингів QS та THE World University Rankings. За рейтингом QS World University Rankings 2022 НТУ «ХПІ» посідає 3-є місце серед українських ЗВО та перше місце серед технічних вишів України. Це підтверджує високий рівень Харківського Політеху та доводить нашу здатність вирішувати проблеми та реагувати на сьогоднішні виклики у цих непростих обставинах.

Пам’ятайте, що ХПІ навіть у найскладніших моментах історії працював, працює та працюватиме на благо України та всіх українців!