Харківські політехніки стали IT волонтерами

Кафедра систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» – ініціатор процесу менторства в ІТ-освіті для дітей Харківщини. Доцентка кафедри Ганна Заволодько та студенти університетуЄлизавета Королех Андрій Скіба у цей складний для України час безкоштовно навчають школярів програмуванню. Заняття проводяться онлайн у рамках курсів Code Club Україна.

«Інтелектуальна творчість допомагає дитині розкрити почуття та емоції, прибрати затиски. Сьогодні діти не можуть активно грати, спокійно бігати на вулиці, веселитися. Для нормального розвитку та боротьби зі стресом їм необхідно виплескувати емоції.  Навчання – один із ефективних та корисних шляхів зробити це», – зазначає доцент кафедри систем інформації ім.В.О.Кравця ХПІ, кандидатка технічних наук Ганна Заволодько. Приклад Ганни надихнув  її учнів. І ось уже студентка 4-го курсу кафедри систем інформації Єлізавета Королех та студент 2-го курсу кафедри розподілених інформаційних систем та хмарних технологій харківського Політеху Андрій Скіба стали менторами, щоб допомагати дітям у навчанні сучасним IT технологіям.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день студенти мешкають у сім’ї своєї викладачки, яка залишається у фронтовому Харкові. Ліза не може поїхати до батьків на Донеччину, де не змовкають бойові дії. Андрій – родом із Барвінкова, на Харківщині, звідки також через постійні обстріли та бомбування довелося евакуюватися.

«Ми розуміємо, що заняття з IT для дітей мають велике значення. Вони навчаються, мають необмежений доступ до ресурсів, як у мирний час. Дитина опановує нові навички, сучасні напрямки. Надалі вона сама зробить вибір і займатиметься тією справою, де зможе реалізуватися на 100%, принести максимум користі собі та економіці країни. Це база, яка формуватиме інтелектуальні можливості та потенціал України», – каже доцент ХПІ, менторка Ганна Заволодько.

Ганна наголошує, що такі юні ментори, як Ліза та Андрій, реальне обличчя  українського народу, молодого покоління. Вони —справжні люди та справжні українці, які, попри особисті проблеми, страхи та негаразди, вирішили допомогти іншим.

«ХПІ пишається своїми студентами та викладачкою Ганною Едвардівною Заволодько. Вони роблять добрі справи, незважаючи на складні часи. І, звичайно, ми дякуємо Code Club Україна за приклад справжньої профорієнтаційної роботи», — зазначив директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Олексій Ларін.

 

Довідка:

Кафедра систем інформації ім. В.О. Кравця входить до складу Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ». Вона має лабораторію CISCO та здійснює підготовку студентів за спеціальностями 122 – Комп’ютерні науки та 172 – Телекомунікації (Освітня програма: «Мережеві технології та телекомунікації»).

Code Club Україна – всеукраїнська мережа безкоштовних клубів кодування для дітей та підлітків 8-17 років. Ініціативу підтримує Міністерство освіти і науки України та вітчизняні IT-компанії. Проект є частиною Міжнародної волонтерської ініціативи Code Club World, родом із Великобританії. Code Club –  веселі та креативні заняття, його студенти в ігровій формі отримують базові знання про програмування та можуть приміряти на себе майбутню професію.