Доцентка ХПІ підготувала півфіналістів Міжнародних змагань з фізики

Національна збірна студентська команда України з фізики, керівницею якої стала доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова, посіла шосте місце на Міжнародному турнірі. Учасниці – студентки українських вишів, вийшли до півфіналу конкурсу, що відбувся 9-14 травня у Колумбії. Дівчата змагалися з командами двадцяти країн світу, а у півфіналі зійшлися зі збірними Німеччини та Франції.

Національну команду України з фізики на Міжнародному турнірі представляли студентки КНУ ім. Т.Шевченка (Анастасія Демидченко, Поліна Дімитрієва, Дарина Сич – капітан команди), ХНУ ім. В.Н. Каразіна (Анастасія Романчук, Влада Фандєєва), КПІ ім. І. Сікорського (Яна Калісецька). Керівницею, разом із доценткою кафедри фізики Національного технічного університету «ХПІ» Ксенією Мінаковою, стала випускниця ХНУ Анастасія Гаєва.

Зазначимо, що дівчата готувалися до турніру лише півтора місяці та виконали обсяг робіт, на який зазвичай йде понад півроку. Їхня підготовка проходила  виключно онлайн, без доступу до лабораторії, з перервами на вибухи, повітряні тривоги та відключення електроенергії. Однак це не завадило дівчатам посісти шосте місце на Міжнародному турнірі з фізики. Крім того, учасниця української команди – Анастасія Романчук була визнана найкращим доповідачем Міжнародного конкурсу.

За словами керівника команди, доцентки кафедри фізики ХПІ Ксенії Мінакової, на конкурс від України мала їхати команда хлопців-переможців Всеукраїнського студентського турніру фізиків. Але через обмеження, пов’язані з перетином кордону під час війни, їхня участь у турнірі стала неможливою. «Ці дівчатка менше, ніж за два місяці, вивчили квантову, теоретичну механіку та багато іншої складної математики», — говорить з гордістю Ксенія Мінакова. Крім того, як зазначає Ксенія, фінансування на поїздку не було передбачено, і гроші довелося терміново збирати через краудфандинг.

 

Довідка: Доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ», кандидатка фізико-математичних наук Ксенія Мінакова – відома популяризаторка науки в світі, представниця Українського національного вузла Міжнародного Дня світла ЮНЕСКО, одна із засновниць STEM-руху в Україні. Вона є співорганізатором численних профорієнтаційних заходів харківського Політеху для школярів, серед яких: «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «День відкритих дверей ONLINE», «STEM-лабораторія», «Лабораторні роботи для школярів з освітнім проектом «На Урок», «Слідами Чорнобиля», а також інших проектів, спрямованих на формування позитивного іміджу науковця серед молоді.

Студентські турніри фізиків виникли в Україні в 2002 році і з того часу набули великої популярності по всьому світу. Національна збірна команда України є титулованим учасником цих змагань. Найкращі фізики країни змагалися на Міжнародних турнірах тринадцять разів, чотири з яких посідали перші місця.