Понад сто шкільних робіт на екологічну тематику — У ХПІ визначили переможців

Кафедра хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» підбила підсумки IX щорічного всеукраїнського екологічного конкурсу для школярів. Організатори отримали понад сотню робіт від учнів 5-11 класів, а також коледжів із різних міст України. Це комікси, плакати та проєкти на екологічну тематику. Більшість надісланих матеріалів — про проблему вирубки лісів та сортування сміття, також вони торкнулися теми забруднення навколишнього середовища, свідомого споживання товарів, екологічних податків. За результатами оцінювання робіт журі розподілило призові місця. Частина конкурсантів відзначена подяками.

Мета — підтримка проєктів, розроблених юними екологами. Цього року організатори отримали понад 50 робіт у номінації «Екологічний комікс», понад 25 екологічних проєктів, а також близько тридцяти плакатів.

«Щороку змінюються техніки виконання, але ми бачимо цікаві художні рішення та розуміємо, що наш конкурс дозволяє школярам проявляти себе і в науці, і у творчості. Більшість коміксів та плакатів традиційно присвячені проблемі вирубування лісів та сортування сміття. Ці питання найбільше турбують їх і, мабуть, найзрозуміліші. Але є й цікаві теми, яких торкаються школярі, — це, наприклад, відповідальність дорослих за забруднення довкілля та навіть екологічні податки», — розповів завідувач кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Олексій Шестопалов.

Так, у категорії «Плакат» тридцять п’ять конкурсантів посіли І місце, сорок три — друге, шістдесят п’ять — ІІІ місце, і тридцять три особи отримали подяки.

У категорії «Проект» — двадцять два конкурсанти посіли І місце, тринадцять осіб — друге та двадцять три — третє. Два конкурсанти отримали подяку.

У категорії «Комікс» двадцять осіб посіли І місце, по чотирнадцять осіб 2-е та 3-те, та сім конкурсантів — подяки.

Список переможців можна переглянути на сайті.

Школи, що знаходяться у безпечних районах, отримають комплект сертифікатів та дипломів на вказані при реєстрації електронні адреси. Усі інші будуть обов’язково нагороджені після перемоги. Організатори планують провести урочистий очний захід для всіх учасників ІХ конкурсу, який проходив у 2021/2022 навчальних роках, зазначив Олексій Шестопалов.

Довідка:

НТУ «ХПІ» проводить всеукраїнський екологічний конкурс вже 9-й рік поспіль. Організатори — викладачі кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ», члени Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», Всеукраїнської екологічної ліги, а також представники інших екологічних та молодіжних організацій.