ХПІ — лідер за кількістю студентів, які пройшли відбір для навчання в магістратурі Німеччини

Німецький освітній центр НТУ «ХПІ» провів щорічну студентську конференцію-відбір на проходження навчання та стажувань у Німеччині. Серед учасників — 67 студентів трьох українських вишів: харківського Політеху, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», ДонНТУ (м. Покровськ). За підсумками конкурсу, вісімнадцять студентів ХПІ приєдналися до програм із Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (OVGU): мовної та виробничої практики, навчання у магістратурі. Стипендії виділятимуться німецькою службою академічних обмінів DAAD.

Харківський Політех на конференції представляли двадцять студентів. Зі вступним словом виступив ректор OVGU проф. Єнс Штракелян (Prof. Dr. Jens Strackeljan). Він висловив слова підтримки Україні, запевнив у продовженні співпраці, реалізації програми DSG та подальших освітніх та наукових проєктів. Після цього професори OVGU та їхні українські колеги провели співбесіди зі студентами II-IV курсів та заслухали презентації учнів III-IV курсів. За підсумками конференції, вісімнадцять студентів ХПІ пройшли відбір до німецьких програм.

Так, з квітня 2023 року у магістратурі Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке за програмою подвійних дипломів навчатимуться шестеро харківських політехніків. Це Микола Райваховський (Навчально-науковий інститут комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики), Глеб Лідовський, Владислав Сідельников, Даниїл Білоус, Анатолій Чиж (Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки), Володимир Стасов (Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії).

Студенти II та III курсів Харківського Політеху також показали високий рівень володіння німецькою мовою та змогли вибороти місця для участі у літніх програмах OVGU. У липні 2022 року вони проходитимуть мовні курси та виробничу практику. Серед них: Дмитро Бреславець, Сергій Симоненко, Андрій Ластовка, Михайло Бровко, Олег Олефіренко, Богдан Декалін, Георгій Ламаш (Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки), Володимир Бушанський (Навчально-науковий інститут механічної інженерії та транспорту), Дарина Удод, Дмитро Світличний (Навчально-науковий інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій), Сергій Захарчук, Михайло Петренко (Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії).

«Ми пишаємося тим, що цього року ХПІ вже втретє став лідером за кількістю студентів, які пройшли відбір на навчання у магістратурі у Німеччині! Наші хлопці та дівчата продемонстрували блискучі знання зі своєї спеціальності, високий рівень наукових здобутків та німецької мови. Незважаючи на складні умови, вони не лише добре підготувалися, а й творчо підійшли до своїх презентацій. Вивчивши мову з нуля до рівня В2, студенти відповідали навіть на дуже складні питання, вільно орієнтувалися в технічних термінах. Такий рівень підготовки вразив професорів OVGU, а нам було дуже приємно чути схвальні відгуки. Ми вітаємо студентів, які пройшли відбір! Ви показали себе надзвичайно старанними та мотивованими та досягли чудових результатів! Студенти 4-го курсу довго та наполегливо йшли до своєї мети. І нас переповнює велика гордість та радість за ваш успіх!», — наголосив керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» Денис Мешков.

Довідка:

Конференція відбувалася протягом трьох днів, 17-19 травня 2022 року, в онлайн-форматі.

Німецький освітній центр працює в НТУ «ХПІ» з 2016 року. Його завдання — координувати роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, навчати студентів харківського Політеху німецької мови, консультувати з питань навчання у Німеччині та Австрії. Лекторами Центру є викладачі НТУ «ХПІ», представники німецької служби академічних обмінів DAAD та австрійської служби академічних обмінів OeAD.

Освітня програма «Німецькомовний інженер» від Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» передбачає поглиблене вивчення німецької мови студентами 1-4 курсів інженерних спеціальностей. На старших курсах передбачено вивчення технічної німецької.

Докладніше про роботу центру можна дізнатися на його сторінках у соц. мережах: група у Facebook (www.facebook.com/groups/DeutschesAusbildungsZentrum), сторінка в Instagram (https://www.instagram.com/daz.khpi/).