Всупереч війні: Три стартапи ХПІ стали переможцями 5-го сезону CIG

У НТУ «ХПІ» підбили підсумки п’ятого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group (CIG). Переможцями стали три із чотирьох команд-учасниць, що дійшли до фіналу. Серед кращих: TER-SAS — розробка, яка вирішує проблему з утилізацією стоків, що містять сульфатну кислоту; Pretty Ukraine —мобільний додаток для дітей про історію України з елементами гейміфікації; HuGP – технологія, яка допоможе перейти з неекологічних полімерних пакувальних матеріалів на екологічно безпечні. Загалом у сезоні 2021-2022 програми Чернівецького фонду взяли участь сімнадцять команд студентів та викладачів харківського Політеху.

Фінал п’ятого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB у харківському Політеху пройшов онлайн 5 липня на платформі ZOOM. Його відкрив проректор з наукової роботи НТУ “ХПІ” професор Андрій Марченко. Він подякував фонду Черновецького (CIG), а також всім учасникам за те, що, незважаючи на складні військові умови, конкурс відбувся. Андрій Марченко також зазначив, що за таку невелику історію існування проекту вже є значні досягнення. Так, переможець одного із сезонів освітньо-стипендіальної програми CIG—чат-бот психолог зі штучним інтелектом «Elomia» наприкінці 2021 року посів перше місце на Всесвітніх університетських стартап змаганнях у Шанхаї. За словами проректора ХПІ, це величезний прорив, який показав потужний результат взаємодії фонду та спеціалістів ХПІ. Андрій Марченко побажав, щоб усі учасники стартап-руху харківського Політеху були впевнені у своїх силах і знали, що здатні підкорити світ.

«Хочу почати зі слів: «Слава Україні!», бо це наше сьогодення та майбутнє. Величезна подяка фонду Черновецького, командам харківського Політеху, які у неймовірно важких умовах, все ж таки продовжили дослідження, створення, реалізацію своїх ідей у ​​стартапах. Це велика подія для ХПІ і всіх нас. Ми демонструємо, що живемо та працюємо, доводимо, що віримо у майбутнє!», — сказав проректор ХПІ Андрій Марченко.

Відомий експерт у галузі стартап бізнесу, ментор програми CIG R&D LAB Вадим Роговський зазначив, що у Харкові була найскладніша та найнебезпечніша ситуація (порівняно з Одесою та Львовом, де теж реалізується програма фонду). Протягом року Вадим Роговський працював зі стартапами харківських політехніків, і досі вражений: ніхто з учасників жодного разу не відстав від графіка здачі робіт: «До речі, Дарина виходила зі мною на онлайн зв’язок – з холодної квартири, без світла, під звуки бомбардувань. Вона заряджала гаджети на сусідній вулиці. А представниця іншої команди ХПІ – Кристина – одна з дитиною приїхала до Німеччини, і звідти теж дуже оперативно виходила на зв’язок».

Учасники стипендіальної програми презентували свої роботи, розповідали про перспективи реалізації своїх проєктів, відповідали на запитання членів комісії.

Стартапи політехніків-фіналістів:

  —   TER-SAS (розробка, що вирішує проблему утилізації стоків, що містять сульфатну кислоту). Автори: аспірантка кафедри технічної електрохімії Кристина Кравченко. Науковий керівник – завідувач кафедри технічної електрохімії Геннадій Тульський.

   —  HEV KIT (універсальний електро та гібридний силовий привід для транспортних засобів). Автори: студент кафедри автоматизованих електромеханічних систем Ярослав Меркулов. Керівник – завідувач кафедри автоматизованих електромеханічних систем Богдан Воробйов.

   — Pretty Ukraine (мобільний додаток для дітей про історію України, її видатних особистостей та досягнення, природу та тваринний світ у легкій та веселій для сприйняття аудіо формі з елементами гейміфікації). Автори: студент та аспірант кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (відповідно) – Владислав Тягло, Віталій Власенко. Керівники – доценти кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки Дарія Воронцова та Андрій Дашкевич.

  — HuGP (технологія, яка допоможе перейти з неекологічних полімерних пакувальних матеріалів на екологічно безпечні). Автори: студент кафедри технології жирів та продуктів бродіння Дмитро Савченко. Керівники – доцент кафедри технології пластичних мас та біологічно активних полімерів Володимир Лебедєв, завідувач кафедри технології переробки нафти, газу та твердого палива Денис Мірошниченко, а також завідувач навчальної лабораторії, доцент, наукова співробітниця кафедри технологій переробки нафти, газу та твердого палива Дар’я Білець.

Конкурсантів оцінювала експертна комісія, до якої увійшли представники НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group (CIG).

В результаті було оголошено три переможці: TER-SAS, Pretty Ukraine та HuGP. За словами членів журі, четвертий стартап HEV KIT дуже перспективний, але не був відзначений фінансуванням, оскільки вже має спонсорів і підтримку для реалізації.

Довідка:

Програма CIG R&D lab реалізується в НТУ «ХПІ» у рамках меморандуму між університетом та CIG, який підписано у серпні 2018 року. Вона складається із заочного відбору, відбіркового пітчингу, річного співробітництва з менторами Chernovetskyi Investment Group, експертною підтримкою запрошених фахівців, а також фінального конкурсу, де визначаються переможці.

Влітку 2019 року в НТУ «ХПІ» відбувся фінал другого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від CIG. За підсумками комісія визначила дві найкращі роботи — «Інноваційний проєкт: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» та «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектору Харкова». Команди розробники отримали від CIG інвестиції для подальшого розвитку проєктів. Перша команда – 400 тис. грн., друга – 100 тисяч грн.

У фіналі третього сезону освітньо-стипендіальної програми CIG у 2020 році було відібрано два найкращі стартапи: чат-бот психолог зі штучним інтелектом «Elomia» та проект «Space Ceramic» — технологія виробництва елітної лицьової цегли та керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям. Кожна із команд-переможців отримала від CIG інвестиції у розмірі 250 тис. гривень на подальший розвиток своїх стартапів.

Переможцями четвертого сезону CIG 2021 стали стартапи WeLight і Opty team. Перший проект реалізує бездротову технологію передачі енергії на  великі відстані з малими втратами. Другий — спрямований на боротьбу з коронавірусною інфекцією шляхом розробки генератора озону для знезараження поверхонь та об’єктів. Автори «золотих» стартапів – студенти та викладачі ХПІ. Вони представляють кафедру промислової та біомедичної електроніки, хімічної техніки та промислової екології, фізичного виховання. Переможці одержали подальше фінансування на розвиток своїх проєктів.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, була заснована у 2013 році. Докладніше: https://cig.vc/