ХПІ запускає оновлену спеціальність із дуальним навчанням

Навчально-науковий інститут комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» спільно з IT компанією SoftServe почали реалізовувати програму навчання за спеціальністю «Комп’ютерні науки». Починаючи з 3-го курсу студенти зможуть поєднувати навчання з роботою, виконуючи в компанії реальні проекти. Вони зможуть отримувати не лише найактуальніші знання, а й прокачати свої soft skills. Таким чином, зменшується час адаптації випускників на робочому місці. Презентація програми відбулася на youtube Kharkiv IT Cluster.

«Дуальна освіта — спосіб організації підготовки, який передбачає навчання на робочому місці, щоб здобути певну кваліфікацію. Це — партнерство між університетом, студентом та компанією, яке потребує синхронізації графіків, тобто часу, коли студенти навчаються та коли працюють. Крім того, дуальна освіта — це ще й постійна актуалізація інформації з боку компанії та університету», — пояснив директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Олексій Ларін.

Як зазначив Олексій Ларін, баланс теорії та практики, який шукають роботодавці та університети, дозволить студентам отримати актуальні знання з технологічних дисциплін вузької спрямованості. А впровадження проектної форми допоможе «прокачати» soft skills (прим. гнучкі навички — критичного мислення, уміння працювати в команді, публічного виступу та ін.), пристосуватися до реального професійного середовища. Таким чином, зменшується час адаптації випускників на робочому місці.

Для нової програми вже оптимізували порядок вивчення предметів, актуалізували та доповнили навчальні курси. Студенти зможуть працювати з досвідченими менторами SoftServe, відвідувати мотиваційні лекції щодо роботи у сфері IT, поглиблені технічні курси. Починаючи з 3-го року навчання слухачів програми інтегруватимуть у IT, що передбачає роботу у компанії над справжніми проектами. Таким чином, посилена теоретична підготовка відразу ж реалізується на практиці, а виконання робочих завдань компанії буде зараховано у ХПІ за навчальною шкалою оцінювання. Новий формат допоможе легше працевлаштуватися після випуску та покращити ситуацію з дефіцитом фахівців в українській IT-індустрії.

Важливість вищої освіти для роботи в айтішних компаніях наголосила виконавчий директор Kharkiv IT Cluster Ольга Шаповал: «62% працівників IT компаній — випускники технічних вишів. Це дуже важливо. Сімдесят один відсоток має вищу освіту рівня магістра, і сто відсотків — освіту мінімум рівня бакалавра. Тому вища освіта для розвитку кар’єри в IT індустрії є дуже важливою».

«Якщо технологія складніша, а це питання штучного інтелекту, комп’ютерного моделювання, інтелектуального аналізу даних, все те, що сьогодні у трендах в IT світі та проникає у всі сфери життєдіяльності, — ці теми потребують фундаментальних теоретичних знань поряд із практикою. Університетська система вищої освіти дає фундамент, на який можна стати, щоб потім все життя набувати нових навичок», — зазначив директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ» Олексій Ларін.

«Дуальна освіта — це дієве рішення, яке склалося на ринку IT праці сьогодні, яке допомагає не руйнувати вищу освіту, а розвивати її у партнерстві з бізнесом. Та програма, яку компанія розробляє разом із ХПІ, дозволяє зробити навчання максимально гнучким та адаптованим під потреби студентів та бізнесу. Ми вже з першого курсу залучаємо фахівців компанії, які знайомлять хлопців та дівчат зі специфікою IT індустрії з погляду роботи в команді, вимог до проектів та фахівців», — сказав менеджер центру розвитку талантів в ІТ-компанії SoftServe В’ячеслав Лаптєв.

Дізнатися більше про програму навчання можна за посиланням.

Довідка:

SoftServe — українська IT компанія, що працює у сфері розробки програмного забезпечення та надання консультаційних послуг.

Головні офіси компанії знаходяться в Остіні (Техас, США) та Львові. SoftServe є однією з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення в Центральній та Східній Європі та найбільшою аутсорсинговою компанією в Україні.