Відома студентка-спортсменка ХПІ пройшла 3-тижневе навчання в Австрії

Студентка-магістр кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ», багаторазова чемпіонка Європи з пара-армрестлінгу Юлія Гадаєва взяла участь у літній еколого-економічній школі «Alternative Economic and Monetary Systems» (Відень, Австрія). Захід відбувався протягом трьох тижнів (18.07-05.08) та був присвячений взаємодії бізнесу, суспільства та навколишнього середовища. Серед учасників — сорок шість студентів та фахівців із 24-х країн світу. Юлія була серед трьох представниць від України. Поїздка відбулася завдяки міжнародному гранту, який вона виграла. Програма школи передбачала участь у лекціях, панельних дискусіях, іграх-симуляціях, інших соціальних заходах та створення групового проекту.

У межах міжнародної школи учасники дізналися про взаємозв’язок економіки, грошей та клімату, його зміни, альтернативні підходи побудови сталого майбутнього. Зокрема, серед тем лекцій були: «Економіка з соціальними та екологічними цінностями» (Economics With Social And Ecological Values), «Суспільство, гроші та інститути» (Society, Money and Institutions), «На шляху до соціальної екологічної економіки» (Towards A Social Ecological Economy).

Так, упродовж трьох тижнів Юлія вивчала основи сталого розвитку, альтернативної економіки, фінансові інструменти впровадження ресурсозберігаючих технологій та принципи управління відходами на локальних рівнях. Також студентка ХПІ створила власний проект у команді та презентувала його. Крім того, вона побувала на екскурсіях Віднем, брала участь у спортивних вечорах та інших заходах.

«Літо минуло з користю! Грант покривав лише вартість навчання та проживання у студентському кампусі, але розуміючи, що іншого шансу потрапити у такий крутий і потрібний для мене та моєї країни проект більше не буде, я зважилася на поїздку, знайшла кошти на харчування та проїзд. І я завжди мріяла подивитися Відень — це чарівне, старовинне місто, яке манило мене. За підсумками події, я отримала сертифікат, який стане хорошим бонусом для мого майбутнього резюме», — зазначила студентка ХПІ Юлія Гадаєва.

«Юля — наша зірочка. Хоча вона й мала побоювання щодо спілкування англійською мовою під час літньої школи, вона самостійно інтенсивно готувалася до цієї події з травня. І в результаті впоралася на відмінно. Щодня вона ділилася з нами своїми враженнями та новими цікавими ідеями, знаннями, які почула на лекціях. Девіз студентів-екологів ХПІ цього літа «its time of opportunities» Юля реалізувала на 100%», — сказав завідувач кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Олексій Шестопалов.