Студентка ХПІ готується захищати другий диплом у Німеччині

Поліна Решетнікова, студентка кафедри комп’ютерної інженерії та програмування НТУ «ХПІ», вже більше півроку проходить включене навчання у Німеччині, в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон Геріке (OVGU). Як учасниця програми подвійних дипломів, яка діє між вишами, дівчина вдосконалює не тільки знання, а й мовні навички. Так, Поліна вже захистила магістерську роботу в харківському Політеху, зараз вона готується до захисту в OVGU. Її робота присвячена дослідженню динамічних процесів руху рухомого складу за допомогою комп’ютерного моделювання. Таким чином, у Поліни Решетнікової є унікальна можливість отримати два дипломи європейського зразку — НТУ «ХПІ» та OVGU. Включене навчання у німецькому виші для харківських політехніків організовано Німецьким освітнім центром НТУ «ХПІ».

Поліна Решетнікова вивчала німецьку мову у школі, а потім — під час навчання в ХПІ. Вона також брала активну участь у студентських конференціях, які організовував Німецький освітній центр ХПІ, і навчалася в Австрійсько-українському літньому коледжі у Львові і Києві, де покращувала свій рівень німецької мови. Щоб стати учасницею програми у Магдебурзькому університеті, студентка ХПІ пройшла відбір з проектом, який вона розробила у співпраці з професором кафедри комп’ютерної інженерії та програмування Миколою Мезенцевим.

«Система навчання у Німеччині набагато гнучкіша за українську. В рамках однієї спеціальності можна спочатку обрати освітню траєкторію, а потім серед широкого списку предметів — ті, які тобі найкраще підходять. Наприклад, крім комп’ютерної інженерії, я зараз вивчаю автоматизацію та управління. Знання та досвід, які я отримую під час навчання у Магдебурзькому університеті, розширюють професійний світогляд і допоможуть у подальшій науковій та викладацькій діяльності», — відзначила студентка Поліна Решетнікова. Крім того, у планах дівчини — вступити до аспірантури кафедри комп’ютерної інженерії та програмування ХПІ.

«Звісно, опановувати нову спеціальність, ще й німецькою мовою, паралельно зі своєю основною доволі складно. Часто бракує часу, іноді приходиться стикатися з німецькою бюрократією. У таких ситуаціях дуже підтримують мої друзі та співробітники Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ». Я вдячна всім, хто допоміг мені реалізуватися та досягти мети! Моїм рідним та друзям, викладачам та співробітникам кафедр «Радіоелектроніка» і «Комп’ютерна інженерія та програмування», керівникам моїх бакалаврського і магістерського дипломів професорам Олені Нікуліній та Олександру Заковоротному, моєму куратору професору Георгію Кучуку! Бажаю моїй рідній країні та харківському Політеху миру та процвітання. До зустрічі, дорогий ХПІ!», — сказала студентка.

Довідка:

Включене навчання в українському та німецькому університетах реалізується в рамках співпраці між НТУ «ХПІ» та Магдебурзьким університетом ім. Отто фон Геріке, який вже більше 50 років працює у партнерстві з різними кафедрами ХПІ. Така програма передбачає узгодження навчальних планів двох вишів, складання іспитів в цих університетах. Для участі студенту необхідно мати гарні оцінки з предметів, знати німецьку мову не нижче рівня В2, брати участь у конференціях німецькою мовою. Проходити стажування в Магдебурзькому університеті можуть і аспіранти.